Συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα και το φυσικό αέριο το Φεβρουάριο  και για όσο χρειαστεί, παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και σχέδιο για στοχευμένα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων των συνεχιζόμενων αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες αποτελούν κάποια από τα «όπλα» που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό τις απώλειες εισοδήματος από την ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Στη φαρέτρα της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι ήδη αποφασισμένες μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αλλά και η επερχόμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από το Μάιο. Πριν καθοριστούν οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία καταδεικνύουν ότι οι καταθέσεις αυξάνονται μήνα με το μήνα όπως και γενικότερα η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε πρώτο πλάνο είναι οι επικείμενες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα για το μήνα Φεβρουάριο. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, δεν προβλέπεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ωστόσο το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα του 2022 η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος κατέγραψε μια μικρή αποκλιμάκωση, στα 227,3 ευρώ / MWh από 235 ευρώ / MWh το Δεκέμβριο του 2021, είναι πιθανό η επιδότηση να είναι ελαφρώς μειωμένη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η μέση ενίσχυση στο ρεύμα για την πρώτη κατοικία ανέρχονταν σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh και στο φυσικό αέριο στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «ετυμηγορία» της αρμόδιας διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις στο 75% από 50%. Κι εδώ όμως το μέτρο θα είναι στοχευμένο καθώς θα αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις με υψηλό ενεργειακό κόστος.

Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα; 

Οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ένα μέτρο το οποίο αν εφαρμοστεί θα είναι προσωρινό με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει μια τέτοια παρέμβαση είναι:

-η ένταση και έκταση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο χρονικό διάστημα

-η εξεύρεση του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου, με κυβερνητικές πηγές να σημειώσουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχει

– η διασφάλιση πως η όποια μείωση αποφασιστεί θα φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή.

Πρωτογενής τομέας

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των αγροτών συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,

-Η κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο

-Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενώ ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

– Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%

-Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022

-Αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ

Πηγή: naftemporiki.gr