Πολλοί ήταν όσοι πίσω από την κίνηση του Ματέο Ρέντσι να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε διέκριναν άκρατο μικρομεγαλισμό και πολιτική ανευθυνότητα. Προφανώς βιάστηκαν αφού η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι καθώς και η σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Για να το πούμε απλά, στο στρατηγικό σχέδιο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία ο «ρόλος» του πάλαι ποτέ “Rottomatore” («μπουλντόζα» αν σας θυμίζει στον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ) ήταν να βγάλει από την πρίζα τον Κόντε.

του Χάρη Παυλίδη

Ο Ρέντσι επικεφαλής του κεντρώου σχηματισμού Italia Viva, πριν αναλάβει το ρίσκο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήρθε σε επαφή με τον Ντράγκι με τον οποίον άλλωστε υπάρχει συναντίληψη για όλα τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την Ιταλία. Οι δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην οποία μετέχουν όλα σχεδόν τα κόμματα πλην της ακροδεξιάς Μελόνι είναι δηλωτικές του σχεδιασμού του. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες, το σημαντικό είναι να δώσουμε στην χώρα έναν ασφαλή δρόμο». Αυτή η δήλωσε περικλείει και το στόχο: Να ηγηθεί στις προσπάθειες ενός «Μεγάλου Κέντρου» στη δεύτερη φάση της «Επιχείρησης Ντράγκι».

Είναι γεγονός ότι, ο πρώην πρωθυπουργός με την «απενοχοποίηση» του Ματέο Σαλβίνι και το «πάντρεμα» του άλλοτε λαϊκίστικου κινήματος των 5 Αστέρων με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι  χάρις στον Μάριο Ντράγκι, άνοιξε το δρόμο για μια μελλοντική συμμαχία με την Κεντροδεξιά. Ταυτόχρονα, αναθερμαίνει τις σχέσεις του με το Δημοκρατικό Κόμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα βγει από το κάδρο ο σημερινός γραμματέας του Νίκολα Τζινγκαρέτι. Σ’ αυτό ακριβώς συνίσταται και ο σχεδιασμός του Ρέντσι για το «Μεγάλο Κέντρο» ώστε η πρωθυπουργία Ντράγκι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σύγκλισης ευρύτερων δυνάμεων ανάμεσα στους δύο πόλους.

Το γεγονός ότι ο Σαλβίνι στρέφεται προς την Κεντροδεξιά και οσονούπω αναμένεται να συνεργασθεί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η συνεύρεση στο κυβερνητικό σχήμα με το Κίνημα των 5 Αστέρων, δημιουργεί ένα κλίμα ενετελώς διαφορετικό σε σχέση με εκείνο που είχε προκαλέσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Κόντε. Και ευνοεί σενάρια όπως αυτό του «Μεγάλου Κέντρου» αφού για πρώτη φορά η Λέγκα θα καθίσει στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτά τα δεδομένα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο Ρέντσι με στόχο να φέρει μαι ισορροπία μεταξύ των δύο πόλων. Το εγχείρημα για ένα νέο “Compromesso storico” ξεκίνησε…