ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κορυφαία στιγμή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν όταν καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- είμαι βέβαιος ότι από μέσα τους χειροκροτούσαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ- σήκωσε στους ώμους του όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, θυμίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας  στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Του Χάρη Παυλίδη

Η απάντηση του πρωθυπουργού αποτελεί ένα μικρό ιδεολογικό και πολιτικό Μανιφέστο, όχι μόνο λόγω της αναφοράς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά γιατί αποτυπώνει την πρόθεση του να ηγηθεί της πραγματικής και επί της ουσίας «Δημοκρατικής Παράταξης», πέρα από τα κομματικά και ιδεολογικά στερεότυπα.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη λαϊκή βάση των κομμάτων που εξέφρασαν ιδεολογικά και πολιτικά τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα, είναι ότι τα όρια της «Δημοκρατικής Παράταξης» δεν εξαντλούνται στην ιστορική ανάγνωση των ηγεσιών που επιχειρούν να την οικειοποιηθούν.

Και αυτό το έκανε σαφές τονίζοντας κατά την διάρκεια της παρέμβασής του λέγοντας ότι, «η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια»! Θέλοντας έτσι να επιστήσει την προσοχή στην Φώφη Γεννηματά ότι, όποιοι από το ΚΙΝΑΛ «φλερτάρουν» με το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμμένο.

«Με την χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού», όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, αφού με αυτή την εκδοχή απέδειξε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ταίριαζε ο Αλέξης Τσίπρας. Μ’ αυτή την υπενθύμιση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναχάραξε τα όρια της «Δημοκρατικής Παράταξης» θέτοντας τον εαυτού του επικεφαλής της επανασυγκρότησης της.

Σε κάθε περίπτωση το διαφαινόμενο με την συγκρότηση της κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο, και το προφανές με βάση την πολιτική του διαδρομή και τις οικογενειακές του καταβολές, έγινε εμφανές με την ξεκάθαρη πρόθεση του να ηγηθεί μιας σύγχρονης και μεγάλης «Δημοκρατικής Παράταξης» με σημείο αναφοράς το Κέντρο και την μεσαία τάξη.