Ένα άρθρο για τους μετανάστες ήταν αρκετό για να ανάψει τη “σπίθα” της αλληλεγγύης στην καρδιά του Μιρσάντ Μπουσούλατζιτς, ενός κομμωτή στην πόλη Μπρτσκο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που αποφάσισε να μην καθίσει με “σταυρωμένα” χέρια, αλλά να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει συμπολίτες του για να βρουν έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν και αυτοί να δώσουν λίγη χαρά σε ανθρώπους, που η ζωή έχει θέσει σε τόσο τόσο έντονη δοκιμασία.

Ο Μιρσάντ είναι κομμωτής και η δουλειά του είναι απαιτητική, καθώς πέρα από εξειδικευμένες ικανότητες και προσόντα, απαιτεί και πολλές ώρες. Αυτό όμως όχι μόνο δεν τον εμπόδισε να κάνει πράξη την ιδέα του να βοηθήσει μετανάστες, αντιθέτως, του έδωσε τον βασικό “κορμό” της όλης δράσης που υλοποιεί σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του και εθελοντές.

“Οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια” τόνισε ο Μιρσάντ σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι, “αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω κάτι, οτιδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μετανάστες, να τους χαροποιήσει έστω λίγο, να τους δώσει μία μικρή ελπίδα”.

Ο Μιρσάντ κατάφερε να ενώσει επαγγελματίες κομμωτές για αυτόν τον σκοπό και, πλέον, ο ίδιος και τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας μεταβαίνουν στην πόλη Τούζλα όπου και αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο τους για να κουρέψουν δωρεάν μετανάστες. Ορισμένοι – όπως λέει ο Μιρσάντ – δεν έχουν ανάγκη από κούρεμα, αλλά από ανθρώπινη επαφή και γι’ αυτό πηγαίνουν στην ομάδα των κομμωτών για να μιλήσουν μαζί τους, να συναναστραφούν με άτομα έξω από τον δικό τους “μικρόκοσμο” και καθημερινότητα.

“Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι το σπίτι τους (των μεταναστών) και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει τουλάχιστον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τη διαμονή τους εδώ περισσότερο ανθρώπινη και καλύτερη” σημειώνει ο Μιρσάντ, συμπληρώνοντας ότι στο “εγχείρημα” που έχει θέσει σε εφαρμογή, συνδράμουν άλλοι τέσσερις εθελοντές που βρίσκονται μαζί του κάθε μέρα στην Τούζλα και τον βοηθούν. Ο Μιρσάντ γνωρίζει, όπως λέει, ότι το κούρεμα δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή των μεταναστών και ότι ορισμένοι βλέπουν την πρωτοβουλία του ως πολύ λίγη και ανίκανη να δώσει πραγματική βοήθεια στους μετανάστες, τονίζεται στα ίδια δημοσιεύματα. Ομως – προστίθεται – δεν παραιτείται, καθώς πιστεύει ότι ακόμα και η πιο μικρή ενέργεια που περιέχει “ψήγματα” καλοσύνης μπορεί να είναι ευεργετική για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.