Ένα ισχυρό power game παίζεται ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο επιβεβαιώνει, εκτός των άλλων, το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

του Ανδρέα Παπαδόπουλου
Είναι η μάχη για το ποιο από τα δύο κόμματα θα επικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο γήπεδο των ευρωσοσιαλιστών. Εκεί όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξημένη επιρροή, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει μεγάλο μέρος των ερεισμάτων του και είχε μετατραπεί -λόγω χαμηλών ποσοστών- σε «φτωχό συγγενή».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως επί χρόνια είχε κυριαρχήσει ο περίφημος (αρνητικός) όρος περί «Ρasokification». Ηταν ο διεθνής όρος που επικράτησε για τα κόμματα που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχασαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους από νεότευκτα μορφώματα είτε της Αριστερός είτε της Ακροδεξιάς.

Τα πράγματα, ωστόσο, φαίνεται πως μετά την εκλογή Ανδρουλάκη αντιστρέφονται και το κλίμα στα ευρωπαϊκά σαλόνια αλλάζει άρδην για το ΚΙΝ.ΑΛ.

Τώρα οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό για τους Έλληνες σοσιαλιστές γίνονται όλο και πιο θετικές, ενώ η βεβαιότητα ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα διεκδικήσει όλο και πιο υψηλά ποσοστά ενισχύεται. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί πως σε εβδομαδιαίο επίπεδο τα μέλη των πολιτικών ευρωπαϊκών οικογενειών, οι ευρωβουλευτές κ.λπ. παίρνουν το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που κυκλοφορούν σε κάθε χώρα. Με αποτέλεσμα να έχουν πλήρη εικόνα για το τι ισχύει (και) στην Ελλάδα με τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ, τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

Οπως είναι φυσικό, όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωσοσιαλιστές. Ο κ. Τσίπρας από την περίοδο που έγινε πρωθυπουργός παρακολουθούσε με καθεστώς «παρατηρητή» τις δραστηριότητες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών – σοσιαλδημοκρατών. Για λόγους επιρροής και, κατ’ επέκταση, αριθμητικούς, οι σοσιαλιστές ήθελαν να έχουν μαζί τους (άλλον) έναν πρωθυπουργό, παρότι το κόμμα του κ. Τσίπρα ανήκει στην ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστερός. Ακολουθήθηκε, δηλαδή, το παράδειγμα του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, όταν ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρότι το ΑΚΕΛ ήταν μέλος της ευρωπαϊκής Αριστερός, εκείνος συμμετείχε στις διαδικασίες των ευρωσοσιαλιστών. Βεβαίως, εδώ έρχεται το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο κ. Ανδρουλάκης, όταν έπαψε ο αείμνηστος Χριστόφιας να είναι Πρόεδρος της Κύπρου, διεκόπη η παρουσία του στις δραστηριότητες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Οπως προαναφέραμε, ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας αυξήσει και την επιρροή του, διεκδικεί την «έξωση» του κ. Τσίπρα από την οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Σε αυτούς παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που διαμορφώνεται τους τελευταίους δυόμισι μήνες στην Ελλάδα με τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς.

ΔΙΤΤΟΣ ΣΤΟΚΟΣ

Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη είχε διττό στόχο: Αφενός να κόψει σιγά-σιγά τους δεσμούς του κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες της Κεντροαριστεράς, αφετέρου να αποτρέψει μια επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Λισαβόνα και μια συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό. Η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του κ. Κόστα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας είχε «αδειάσει» προεκλογικά και μετεκλογικά το αδελφό αριστερό κόμμα «Μπλόκο», το οποίο καταποντίστηκε στις εκλογές, σπεύδοντας να πανηγυρίσει για τη νίκη των Πορτογάλων σοσιαλιστών. Οπως είναι φυσικό, η στάση του αυτή προκάλεσε την ενόχληση όχι μόνο των Πορτογάλων αριστερών, αλλά συνολικότερα της ευρωπαϊκής Αριστερός. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι, παρότι είχε γίνει προσπάθεια από πλευράς του κ. Τσίπρα και είχαν γίνει και σχετικές διαρροές της Κουμουνδούρου από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εντέλει, δεν έλαβε καμία πρόσκληση από τον κ. Κόστα για να παρευρεθεί σε προεκλογική του συγκέντρωση.

Εντωμεταξύ, την ίδια προσπάθεια προσέγγισης κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Προκειμένου να είναι αρεστός στους Ισπανούς σοσιαλιστές, ο κ. Τσίπρας και η ευρωομάδα του δεν είχαν στηρίξει το ψήφισμα καταδίκης της ισπανικής κυβέρνησης για την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, διασταυρωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν πως, όσο θα αυξάνονται τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, τόσο θα περιορίζεται η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στα fora των ευρωσοσιαλιστών. Ο στόχος, άλλωστε, του κ. Ανδρουλάκη φέρεται να είναι να οδηγήσει σε οριστική έξωση από την εν λόγω πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”