Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα παρουσίασε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από το μέσο όρο της χώρας. Ως παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμό και η τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν  εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».

Είναι εφικτός ο έλεγχος στις εκκλησίες;

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες με rapid test, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς.

«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test.  Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός. Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

Πολλές απώλειες όσο υπάρχουν αρνητές

«Δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τον κορωνοϊό, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου λοκντάουν όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» εξήγησε.

Δήλωσε μάλιστα πως αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκοσμία συναίνεση».

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…) Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνα καις κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε και άλλο κορωνοϊό και τώρα έχουμε άλλο».

«Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες. Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ».

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο αλλά τα ράπιντ τεστ είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής.

Εξήγησε πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, το αρνητικό ράπιντ τεστ δεν μας εξασφαλίζει απόλυτα. «Πολλά λοκντάουν έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε λοκντάουν ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα».

Όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό. «Είναι σαν να έχεις πνευμονία και να λέει ο γιατρός ‘πρέπει να πάρεις αντιβίωση’ και να απαντάς ‘όχι θα σωθώ από μόνος μου’».

Εμβόλιο και κλειστοί χώροι

«To εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα – κύτταρα που σκοτώνουν ιό) αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον. Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνέψω παραπάνω» σημείωσε.

«Όταν είχαμε πει καιρό πριν ότι υπάρχει πιθανότατα να αυξηθούν τόσο πολύ οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας από κορωνοϊό που θα στερήσουν χώρο στα νοσοκομεία από άλλους ανθρώπους κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση… Στην Ελλάδα ανέκαθεν οι μειοψηφίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψή τους. Κάποιος που έχει υποστεί αρθροπάθεια και πρέπει να κάνει αρθροπλαστική πχ πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του εγωισμού ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται».