Τα πρώτα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν μεγάλο δημοσιονομικό κενό και πιθανά νέα μέτρα λιτότητας το 2020.

του Στέφανου Χριστιανού

«Αρχίζω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης Τσίπρα ενόψει Ευρωεκλογών και κυρίως βουλευτικών εκλογών. Μοιράζει χρήματα από πλεόνασμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει ώστε στο τέλος του χρόνου να σκάσει μια δημοσιονομική βόμβα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης που θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα. Ετσι θα είναι εύκολο για τον σημερινό Πρωθυπουργό όταν θα είναι στην αντιπολίτευση να υπονομεύσει τον κο Μητσοτάκη όταν ο τελευταίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Τα λόγια αυτά, καθόλου τυχαία, τα είπε στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup κορυφαίος αξιωματούχος του Συμβουλίου ο οποίος, ως συνήθως κρατά την ανωνυμία του.

Για όσους ενθυμούνται, στα κρίσιμα χρόνια για την Ελλάδα του 2015-16-17 τον αντίστοιχο ρόλο είχε ο Αυστριακός κ.Σίμον Βίζερ από τον οποίο έβγαιναν πάντοτε πολύτιμες ειδήσεις για το μέλλον της Ελλάδας και πάντοτε off the record. Σήμερα ο κ.Βίζερ έχει αποσυρθεί και κάνει σκι στις Αυστριακές Αλπεις αλλά το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει –τουλάχιστον- τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι με πολύ υψηλές προσβάσεις. Ενας από αυτούς έκανε την πρόβλεψη που αναφέραμε η οποία έχει οικονομικό-τεχνοκρατικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα και προβλημάτισε αρκετούς από την ομήγυρη που το άκουσαν. Φυσικά δεν το είπε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών επίσημα διότι αυτό θα προκαλούσε αναταραχή τη στιγμή που το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων. Στα «πηγαδάκια» όμως λέγονται τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα όπως παλιότερα σε αντίστοιχες κουβέντες ο κ. Βίζερ αποκάλυπτε (καθόλου τυχαία) τις προθέσεις Σόιμπλε για …«προσωρινή αποβολή» της Ελλάδας από το Ενιαίο Νόμισμα με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα οι Γάλλοι αλλά και οι Αμερικανοί επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν και τεχνοκράτης τότε ο κ.Βίζερ είχε δράσει διακριτικά αλλά σαφώς υπέρ της Ελλάδας και αυτό τέσσερα χρόνια μετά οφείλουμε να του το πιστώσουμε.

Ενας από τους σημερινούς «άτυπους» διαδόχους του αυστριακού έλεγε προχθές: «τα πρώτα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν μεγάλο δημοσιονομικό κενό και πιθανά νέα μέτρα λιτότητας το 2020. Καταλαβαίνετε όλοι πως τα μέτρα αυτά μοιραία θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση που θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας στις αρχές του 2020 δηλαδή όπως προβλέπω η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Καμπανάκι και από τον Ρέγκλινγκ

«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύνοδο επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι μάλλον χάνεται ο στόχος του 2019 για το πρωτογενές πλεόνασμα» έλεγαν εκπρόσωποι της Κομισιόν ενώ πιο σκληρός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών και για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2020.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει μεν επίσημη αποτίμηση πως χάνεται φέτος ο δημοσιονομικός στόχος αλλά σημειώνεται ξαφνική αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα μετά τα μέτρα».

Για την πρόταση περί μείωσης των πλεονασμάτων μέσω των διαθεσίμων ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή».

Αλλά και τα κλιμάκια των θεσμών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα «είδαν» δημοσιονομικό κενό εκατοντάδων εκατ. ευρώ και το μετέφεραν στο Eurogroup.

Ωστόσο, ο τελικός δημοσιονομικός απολογισμός θα αποκαλυφθεί για ευνόητους λόγους μετά τις Ευρωεκλογές: στην επόμενη σύνοδο του Euroroup στις 13 Ιουνίου, με ενδιάμεσους “σταθμούς” το EWG της 3ης Ιουνίου και δύο μέρες αργότερα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Οι πρώτες συνέπειες της παροχολογίας Τσίπρα

Στην παρέμβασή του στο Eurogroup κλιμάκιο των Θεσμών είπε ότι υπάρχει ζήτημα τόσο με το πλεόνασμα καθεαυτό, όσο και με τις παρενέργειες που προκαλεί.

Χαρακτηριστικά τόνισαν: «Υπάρχει ζήτημα απόρριψης της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από κράτη – μέλη ενώ επηρεάζεται αρνητικά η διεθνής εικόνα της χώρας και η αγορά ομολόγων. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η αντίδραση και κυρίως τι θα γίνει μετά την κάλπη του Μαΐου, από όλες τις πλευρές».

Πέρα από όλα αυτά η μεγάλη δοκιμή για την Ελλάδα θα είναι η τέταρτη αξιολόγηση του φθινοπώρου: συνδέεται με αποφάσεις ενεργοποίησης παρεμβάσεων για το χρέος, αλλά και με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 που θα αποκαλύψει το θέμα των χαμηλότερων πλεονασμάτων και τις αυστηρές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει τότε να ληφθούν. Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ κ.Τσακαλώτος έχει προαναγγείλει κατάθεση στις Βρυξέλλες του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2020 στα μέσα Σεπτεμβρίου δηλαδή σε καθαρά προεκλογική (ή μήπως ελαφρά μετεκλογική;) περίοδο.

Και “φίλια πυρά” από Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προανήγγειλε συζήτηση στην σύνοδο του Ιουνίου, έχοντας πλέον τα τελικά στοιχεία μέσα από την τρίτη έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας που θα ανακοινώσει η Κομισιόν κάτι αναμενόμενο.

Το …φαρμακερό βέλος όμως προήλθε από τον στενό φίλο του κ. Τσίπρα τον γνωστό Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος πολύ κομψά «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποτιμηθούν με ακρίβεια το ταχύτερο δυνατόν».

Με δύο λόγια ζήτησε να μάθει το λογαριασμό Τσίπρα που θα κληθεί να πληρώσει –πάλι- ο ελληνικός λαός…