Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ταξιδεύει στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, από τις 20 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2020, υποστηρίζοντας ενεργά τις ταινίες του, διεθνείς συμπαραγωγές οι περισσότερες και τους δημιουργούς τους.

«Tο ΕΚΚ θα συμμετέχει με περίπτερο στην Αγορά της Berlinale, για να προωθήσει την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες μέσω της Hellas Film, και για να προβάλλει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ως τόπο κινηματογράφησης διεθνών παραγωγών, μέσω της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚΚ.

«Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την παρουσίαση της Αναπαράστασης’ του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι τιμή για τον ελληνικό κινηματογράφο η προβολή της στο Forum της Berlinale, το οποίο γιορτάζει τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του προβάλλοντας τις ταινίες του παρθενικού του προγράμματος», συμπληρώνει το ΕΚΚ, τονίζοντας ότι «η ελληνική παρουσία θα γίνει αισθητή στην 70η Berlinale χάρη στη συμμετοχή τεσσάρων ταινιών νέων δημιουργών με το έργο τους στο Πανόραμα, στο σημαντικό παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, αλλά και στο πρόγραμμα Perspective Deutches Kino. Στο Πανόραμα θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα οι ταινίες ‘Digger’, ‘Pari’ και ‘Σπείρε τον άνεμο’. Στο πρόγραμμα Perspective Deutches Kino θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία ‘Φιλικά πυρά’».

Η αισθητική και η θεματική πολυμορφία χαρακτηρίζουν τις εν λόγω ταινίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ:

«Το ελληνογαλλικό ‘Digger’ του πρωτοεμφανιζόμενου Τζώρτζη Γρηγοράκη έχει την μορφή σύγχρονου γουέστερν. Ένας πατέρας κι ο γιος του αναζητούν κάτι σε μια ορεινή περιοχή, τη γαλήνη της οποίας διαταράσσει μια βιομηχανία. Το αμιγώς ελληνικό ‘Pari’ του Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντη, επίσης πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, αποτυπώνει στις εικόνες του την αγωνία μιας Ιρανής μάνας, η οποία ψάχνει τα ίχνη του εξαφανισμένου φοιτητή γιου της στην σημερινή Αθήνα.

Στο ‘Σπείρε τον άνεμο’ -συμπαραγωγής Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας- ο Ντανίλο Καπούτο αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Ιταλίδας, η οποία επιστρέφει στον τόπο της, σε μια περιοχή του ιταλικού Νότου, και δίνει αγώνα για να σώσει τον ελαιώνα της οικογένειάς της. Στα ελληνογερμανικά ‘Φιλικά πυρά’ της Δάφνης Χαριζάνη, μια Γερμανίδα κουρδικής καταγωγής, επαγγελματίας στρατιωτικός, συμμετέχει εθελοντικά σε μια αποστολή στο Ιράκ με σκοπό την εκπαίδευσης Κούρδων που πολεμούν το ISIS. Το αληθινό της κίνητρο, όμως, είναι η αναζήτηση της χαμένης αδελφής της».

Η ελληνική παρουσία θα γίνει αισθητή και σε παράλληλες δράσεις της Berlinale. “Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης και η παραγωγός Αντιγόνη Ρώτα, της εταιρείας Squared Square, θα συμμετάσχουν με το σχέδιο της ταινίας μεγάλου μήκους ‘Faraway’ στο δυναμικό κομμάτι της κινηματογραφικής αγοράς συμπαραγωγών Talent Project Market – Projects and Producer Talents, που στοχεύει στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών συμπαραγωγής και απευθύνεται σε ανερχόμενους, νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς. Επίσης, στο τμήμα Berlinale Talents, που λειτουργεί ως πλατφόρμα του φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας ταλέντα από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, ή τα μελλοντικά σχέδιά τους, συμμετέχουν: η Αντιγόνη Ρώτα, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος -σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Δημήτρης Τσακαλέας -σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, η Βίκυ Αντωνοπούλου -διανομέας και sales agent και ο Τόμας Κούνστλερ -stop motion animator”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΚ.