Το ΔΝΤ θα συνεχίσει τις περιοδικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και ως εκ τούτου η Ευρωζώνη (κατά κύριο λόγο η Γερμανία) άναψε το πράσινο φως ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο.

του Κώστα Τσαχάκη
Αυτό που επιζητούσαν Γερμανία και Ολλανδία ήταν να μην προχωρήσει η αποπληρωμή του συνόλου των δανείων προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα ως δανειστής που αξιολογεί την χώρα. Πέρασε η «γραμμή» τους και έτσι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναμένεται να μετέχουν στις αποστολές των Θεσμών στην Αθήνα αρχής γενομένης από την «επίσκεψη» εντός του Μαΐου.
Η μερική αποπληρωμή «κλείδωσε» κατά την διάρκεια των επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με την η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου κ. Πολ Τόμσεν.

Πρόκειται για μία κίνηση που όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές έχει θετικό δημοσιονομικό πρόσημο (εξοικονόμηση περί τα 150 εκατ. ευρώ από τόκους) αλλά είναι πολιτικά «ουδέτερη» υπό το πρίσμα ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος η κ. Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η χώρα μας επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο ανέρχεται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο φθάνει τα 9,8 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς εκτός των άλλων απαιτείται έγκριση από κοινοβούλια ορισμένων χωρών μελών όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως ο ESM, όπως και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς να δοθεί προτεραιότητα στα δάνεια του ESM.

Ειδικότερα ο ESM θα έπρεπε να λάβει ισόποση αποπληρωμή, αλλά δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού καθώς όπως υποστήριξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα, η εξόφληση δανείων του ΔΝΤ βελτιώνει την εικόνα σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.