Μαύρη επέτειος από τη μέρα που με υπογραφή Τσίπρα η χώρα μπήκε στον οικονομικό γύψο και οι Ελληνες στερήθηκαν το μέλλον τους.

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

«Οι ‘‘Δον Κιχώτες’’ του ΣΥΡΙΖΑ πάλευαν με ανεμόμυλους και αυτό κόστισε πάνω από 100 δισ. Το 2015 ήθελαν να παίξουν την Ελλάδα στα ζάρια, να τη μετατρέψουν σε κράτος παρία». Η παραπάνω φράση ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος περιέγραψε γλαφυρά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της περιπέτειας της χώρας από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Επτά χρόνια, άλλωστε, συμπληρώνονται σήμερα από την περίοδο που, όπως τονίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να βάλει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, «που κινδύνεψε να στείλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, εάν βέβαια ο τότε πρωθυπουργός δεν άλλαζε το αποτέλεσμα, θα τις ζούσαμε μέχρι και σήμερα εκτιμούν οι ίδιοι, θυμίζοντας ότι μολονότι ο Αλ. Τσίπρας επαίρετο ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, έφερνε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο!

H 5η Ιουλίου 2015 υπήρξε μια ημέρα που σηματοδότησε ουσιαστικά μια ολόκληρη περίοδο. Ηταν το… απόγειο της διακυβέρνησης Τσίπρα και του τρόπου που κυβέρνησε μια χώρα σε μια από τις δυσκολότερες και πιο επικίνδυνες καμπές της ιστορίας της. Τα όσα έγραψε πρόσφατα η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη αποδεικνύουν του λόγου του ασφαλές.

 

Στα χνάρια του Γιάνη

Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου επιχειρούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία, δημιουργώντας ένα αφήγημα που παραπέμπει στη λογική της δημιουργικής ασάφειας που «εμπνεύστηκε» ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιάννης Δραγασάκης, ισχυρίζεται, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι το δημοψήφισμα υπήρξε ο καταλύτης για να προκύψει η συμφωνία που επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να δρομολογηθεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Με άλλα λόγια, ο κ. Δραγασάκης αφήνει να εννοηθεί ότι η μετατροπή του «όχι» σε «ναι» από τον Αλ. Τσίπρα έθεσε τις βάσεις για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. «Ηταν αυτό που υποχρέωσε και τους πιο αντιδραστικούς στην Ευρώπη να αποδεχτούν αμετάκλητα τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό της χώρας και να βάλουν στο συρτάρι τα όποια σχέδια ανατροπής του», σημειώνει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημιουργώντας ένα νέο αφήγημα. Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι «το δημοψήφισμα αποδείχτηκε καταλύτης και για την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να βγει από τον ‘‘λάκκο’’ που είχε σκάψει για μας και να μετατοπιστεί από την εμμονή της για ‘‘ολοκλήρωση’’ του αποτυχημένου δεύτερου μνημονίου στη συζήτηση για νέα δανειακή σύμβαση, με επαρκή χρηματοδότηση, μέχρι να μπορέσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, και με νέο πρόγραμμα. Και ήταν η δική τους μετατόπιση αυτή την οποία θέλησαν να δικαιολογήσουν στα ακροατήριά τους ως δήθεν ‘‘μεταστροφή του Τσίπρα’’ ή δήθεν μετατροπή του Οχι σε Ναι»!

 

«Αναδρομική δικαίωση»

Σύμφωνα με «γαλάζιους» βουλευτές που μίλησαν στο «m» η «πρωτοφανής άποψη του Γ. Δραγασάκη συνιστά μια ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν απηχεί καμία υπαρκτή πραγματικότητα». Εξάλλου, «η προσπάθεια αναδρομικής δικαίωσης δεν έχει καμία τύχη, δεδομένου ότι οι πολίτες τούς έκριναν στις εκλογές», προσθέτουν χαρακτηριστικά. Η περιβόητη kolotoumba, που τότε έκανε τον γύρο του κόσμου, θα παραμείνει ανεξίτηλη στην Ιστορία της χώρας.

 

Τα τραγικά περιστατικά

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Ειδικότερα, στις 30 Ιουνίου το Eurogroup δεν παρατείνει το πρόγραμμα που έληγε, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να αρχίζουν να φεύγουν από τις τράπεζες και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, να χτυπάει καμπανάκι χρεοκοπίας. Το οικονομικό επιτελείο αποδύεται σε απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τον Μάριο Ντράγκι να αυξήσει της ρευστότητα μέσω του ELA, αλλά τελικά δεν συναινεί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα capital controls και το ουσιαστικό «κλείσιμο» των τραπεζών, το οποίο έγινε στις 28 Ιουνίου του 2015.

Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας με μεταμεσονύκτιο διάγγελμά ανακοινώνει το περιβόητο δημοψήφισμα, ενώ προηγουμένως είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Η χώρα διχάζεται! Τα επόμενα 24ωρα οι «μένουμε Ευρώπη» έρχονται αντιμέτωποι με όσους υποστηρίζουν δήθεν το «μεγάλο και περήφανο Οχι» που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Μεγάλες συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες των Αθηνών αλλά και της περιφέρειας σηματοδοτούν την (ταραγμένη) εκείνη περίοδο. Εν τέλει, οι κάλπες του –πρώτου μετά το 1974– δημοψηφίσματος αναδεικνύουν σε μεγάλο νικητή το «όχι», με ποσοστό 61,31%, παρά τις  προβλέψεις των δημοσκόπων, τις ουρές και την ταλαιπωρία στα ΑΤΜ για τα 60 ευρώ ημερησίως…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”