Στις 5 Απριλίου 1979 πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στην διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται το κόμμα υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος είχε με ξεκάθαρο τρόπο κάνει σαφές ήδη από την ίδρυση του το 1974 ότι στόχος του ήταν ένα κόμμα με δημοκρτική εσωτερική οργάνωση.

Το πρώτο συνέδριο ήρθε να επικυρώσει τα όσα είχαν ήδη αποφασιστεί τρία χρόνια νωρίτερα, στο προσυνέδριο της Χαλκιδικής.

Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας διοργάνωσε το προσυνέδριο για να συζητηθούν οι προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του ανέφερε ότι: «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Οι ιδεολογικές αρχές της ΝΔ έγιναν ομόφωνα δεκτές όπως τις εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο συνέδριο. Η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εγκρίθηκε το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Είναι το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος –εξαιρουμένου του ΚΚΕ- του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη.

Το πρώτο συνέδριο σημαδεύτηκε από μια μικρή ανταρσία η οποία έμελλε να επηρεάσει την πορεία του κόμματος. Έμεινε στην ιστορία ως η Κίνηση της Βόλβης και πρωταγωνιστής ήταν ο μετέπειτα γραμματέας, πρόεδρος και σήμερα ευρωβουλευτής του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στόχος δεν ήταν η αμφισβήτηση του Εθνάρχη αλλά το άνοιγμα του κόμματος. Πρωταγωνίστησαν στελέχη όπως ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Θεσσαλονικιός Ντίνος Φούτζηλας και νεολαίοι όπως ο 26χρονος τότε, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Βουδούρης, ο Γιώργος Καπρίνης, ο Λουκάς Κατσαρός, ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Τάκης Κοντός, ο Φίλιππος Ταυρής.

Ένα βράδυ, ένας ψηλός νεαρός με μουστάκι προσεγγίζει μια από τις καθαρίστριες του ξενοδοχείου της παραδίδει ένα φάκελο με προκηρύξεις και την ενημερώνει ότι είναι εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να μοιραστούν στα δωμάτια των συνέδρων.

Η καθαρίστρια προφανώς με δέος που μετατρέπεται σε εντολοδόχο του «Εθνάρχη» πραγματοποιεί τα όσα της ζήτησε ο ψηλός μυστακοφόρος νεαρός. Το επόμενο πρωί οι σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα ξυπνήσουν για να βρουν κάτω από την πόρτα τους, την προκήρυξη του «Κινήματος της Βόλβης» με την σκληρή κριτική στο κυβερνητικό κόμμα, το οποίο η φράξια εντός της Νέας Δημοκρατίας, απαιτεί να μετατραπεί «από αρχηγικό κόμμα, σε κόμμα αρχών».