Την έννοια της Βιώσιμης Τραπεζικής (Sustainable Banking) που έχει ως στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα ευνοεί την ευημερία της κοινωνίας, έχει θέσει ως κεντρική κατεύθυνση στη λειτουργία της η Τράπεζα Πειραιώς. Για να το πετύχει αυτό, εντάσσει κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ECG, σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων που προσφέρει. Επιπλέον, δημιουργεί ειδικά προϊόντα, τόσο καταθετικά όσο και δανειακά, με ελκυστικότερους όρους, τα οποία εξυπηρετούν και ανταποκρίνονται στην όλο αυξανόμενη ευαισθησία των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, για ένα βιώσιμο αύριο.

Της Νένας Μαλλιάρα
Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα ακολουθεί την παγκόσμια τάση και ενισχύει το αμιγώς πλαίσιο δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος όπως ανακύκλωση, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, προστασία των φυσικών πόρων κ.λπ., μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Όπως εξηγεί στο Capital.gr η κυρία Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, επικεφαλής του Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, “στόχος είναι η μετάβαση από το Green Banking στο Sustainable Banking, με την ένταξη στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε αρχών και κριτηρίων που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Για παράδειγμα”, προσθέτει, “για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενσωματώσαμε στα κριτήρια χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, αρχές που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης, τα λεγόμενα κριτήρια ESG.

Η αρχή έγινε στην πρόσφατη χρηματοδότηση προς την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για επενδύσεις της ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικής ισχύος άνω των 120 MW, ενώ σκοπός μας είναι αυτό να το εντάξουμε σε όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις που εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρίας και πέρα από τον τομέα της ενέργειας”.

Τα κριτήρια Environmental, Social and Governance (ESG) βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο όλου του φάσματος δραστηριοτήτων των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζών και αναφέρονται σε επενδύσεις που είναι γνωστές ως υπεύθυνες ή βιώσιμες και είναι ένα σύνολο δεικτών μη χρηματοοικονομικής απόδοσης που περιλαμβάνουν θέματα αειφορίας, ηθικής και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης. Η ένταξή τους στις χρηματοδοτήσεις σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν το κίνητρο να πληρούν τα κριτήρια αυτά προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους κατά τη χορήγηση του δανείου, όπως και την υποχρέωση να τα τηρούν στη διάρκειά του.

Σύμφωνα με την κυρία Βρεττού, η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δίνει ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης το οποίο συνδέει το επιχειρηματικό δανεισμό με την εκπλήρωση από την πλευρά της επιχείρησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων (Sustainability Linked Loans). “Με τον τρόπο αυτό προωθούμε έμπρακτα την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έναν παράγοντα που θα είναι κρίσιμος στο προσεχές μέλλον για τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης”, σημειώνει η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην ίδια κατεύθυνση, της υλοποίησης δεσμεύσεων για την υποστήριξη επιχειρηματικών δράσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, με την αύξηση της παραγωγής και χρήσης πράσινης ενέργειας, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε την προσφορά ειδικών χρηματοδοτικών λύσεων προς τους αγρότες με σκοπό την επένδυση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς με στόχο την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, την αυτοκατανάλωση (net metering), ή τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών σταθμών.

Καινοτόμα είναι και τα νέα προϊόντα ονομασία ëv-loan της Τ Τράπεζας Πειραιώς και το ëv-lease, της Πειραιώς Leasing, τα οποία συμβάλλουν στη διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης στις οδικές μεταφορές, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών ρύπων. Δίνουν τη δυνατότητα αγοράς, χρηματοδοτικής ή λειτουργικής μίσθωσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (επιβατηγών ΙΧ αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών φορτηγών).

Αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και για επενδύσεις και ακίνητα
Στον τομέα των καταθετικών προϊόντων, η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ έχει δημιουργήσει και προσφέρει ένα επενδυτικό προϊόν, το World Sustainability Balanced Fund. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα ESG Fund που επενδύει σε εταιρείες από όλο τον κόσμο, οι οποίες εφαρμόζουν τις αρχές βιωσιμότητας υλοποιώντας ενέργειες, όπως η μείωση του κόστους ενέργειας και η διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων.

Οι εταιρείες αυτές πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση και κατά κανόνα έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία και εν δυνάμει μεγαλύτερη αποδοτικότητα κεφαλαίων. Το ESG Fund είναι μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο και επενδύει σε μετοχές και ομόλογα των εταιρειών αυτών.

Αλλά και στο τομέα των ακινήτων η Piraeus Real Εstate, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της χώρας, έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όπως αναφέρεται δεν συμμετέχει σε κανένα έργο με βεβαρημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση κάθε είδους επένδυσης στην αγορά των ακινήτων, η εταιρεία λαμβάνει υπόψη έναν αριθμό δεικτών, όπως για παράδειγμα, η ενεργειακή τους απόδοση ή οι εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα. Οι επενδύσεις σε ακίνητα που χρηματοδοτούνται είναι αυτές που λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία από άποψης αειφορίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον, σε σχέση με τα πρότυπα που έχει θέσει η εταιρεία.

Όπως σημειώνει η κυρία Βρεττού, “η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με τους πελάτες της συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων σε τομείς κρίσιμους για την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, και συγκεκριμένα τομείς με συμβολή στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την μείωση των ρύπων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την πράσινη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή”.

Σημειώνεται ότι η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα με βάση ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, οριοθετείται από στόχους της ΕΕ να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, (Green Deal 2019), τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ.
Πηγή: capital.gr