Οσο το δυνατόν πιο καθαρό πεδίο δράσης, απαγκιστρωμένο από έκτακτη διαχείριση κρίσεων και αναπροσαρμογές που ανατρέπουν τις αρχικές πολιτικές, αναζητεί για το φθινόπωρο το Μαξίμου, ενόσω ο στενός πυρήνας του εισέρχεται πλέον σε φάση προετοιμασίας για το «πακέτο» της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Εναν μήνα πριν από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πόντιουμ του Βελλίδειου, που θα σηματοδοτήσει επισήμως τη νέα αφετηρία, η κυβέρνηση αρχίζει να ζυμώνει παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομία, καθημερινότητα, δημόσια διοίκηση κ.ο.κ.), χτίζοντας ουσιαστικά το αφήγημα της επόμενης πολιτικής περιόδου. Εξάλλου αυτό, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, θα διαμορφώσει τελικά και το εκλογικό δίλημμα, όπως προτίθεται να το προτάξει ο Πρωθυπουργός, στην επόμενη αναμέτρηση. Πρόσωπα κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δείχνουν συγκεκριμένα σε δύο κεντρικές κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει κλειδώσει ακόμα το «πακέτο ΔΕΘ». Ο πρώτος άξονας στο αφήγημα Μητσοτάκη θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία φράση κυβερνητικού παράγοντα: «Ενας βιώσιμος κύκλος ευημερίας για όλους τους πολίτες». Αρμόδιες πηγές δείχνουν στην εμπιστοσύνη Μητσοτάκη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας «με νέα δυναμική, όμως, με τον εκσυγχρονισμό της και όχι με μοντέλο δανεισμού και εσωστρέφειας». Δεύτερος άξονας είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των κυβερνητικών επιλογών στη λογική, όπως την έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός, ότι «δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες που θα μένουν πίσω».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στη ΔΕΘ αλλά και καθ’ οδόν προς τις επόμενες εθνικές κάλπες – που ο ίδιος επιμένει στους συνομιλητές του να τις τοποθετεί στο τέλος της θητείας – προτίθεται να προβάλλει κάθε εργαλείο (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ο.κ.) και κάθε «μεταρρυθμιστική τομή» (εργασιακό, ασφαλιστικό, νέο σχολείο, νέο ΕΣΥ κ.λπ.) ως τις κρίσιμες πτυχές ενός ευρύτερου σχεδίου. «Ενός πλάνου που θα είναι μακροπρόθεσμο», όπως υποστηρίζει το επιτελείο του, «αλλά και θα φτάσει παντού, με εθνική, περιφερειακή, κλαδική προσέγγιση. Αυτός είναι ο δικός του οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές». Το τοπίο ωστόσο παραμένει προς το παρόν ρευστό, ενόψει και μιας σειράς από καθοριστικούς για την οικονομία σταθμούς εντός του φθινοπώρου, όπως είναι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2022 στις αρχές Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο που θα δείξει τα δημοσιονομικά περιθώρια τον Νοέμβριο, η αξιολόγηση από τους θεσμούς που συνδέεται και με δόση κ.ά.

Πυρκαγιές, πανδημία, τουρισμός

Καθοριστικές για την οριστική διαμόρφωση των «διλημμάτων» και του αφηγήματος Μητσοτάκη προς την κοινωνία θα είναι επιπλέον και οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Το καλοκαίρι, εν ολίγοις, αντιμετωπίζεται ως κρίσιμο βαρόμετρο εξελίξεων. Με διαρκείς τις προκλήσεις στο πεδίο του τουρισμού, στην πανδημία, αλλά και στη διαχείριση των πυρκαγιών. Η πολυήμερη μάχη σε καταστροφικά πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και άλλες περιοχές καθώς και ο συναγερμός για τις επόμενες ημέρες (έως και εβδομάδες) πιέζουν ήδη επιχειρησιακά και επικοινωνιακά την κυβέρνηση, που θα κληθεί σε… απολογισμό και πολιτικό «ταμείο» στο τέλος. Και επιπλέον ανοίγουν στην αντιπολίτευση νέους δρόμους κριτικής. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κομματικό επιτελείο προετοιμάζεται για ένα πολύ διαφορετικό, έντονα πολιτικό φθινόπωρο. Εξού και στα κεντρικά της κυβέρνησης θέλουν να ετοιμάσουν εντός του Αυγούστου τον «επιχειρησιακό χάρτη» του 2021-2022 (θα εγκριθεί ουσιαστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα), ώστε ο Μητσοτάκης να προβεί σε ακριβή απολογισμό και συγκεκριμένες εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Ο ίδιος από την πρώτη του ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός, δύο χρόνια πριν, είχε δεσμευτεί ότι δεν την αντιμετωπίζει ως πόντιουμ παροχολογίας, αλλά θα επικοινωνεί το βασικό οικονομικοκοινωνικό σχέδιό του μέσα από προγραμματισμό 12μήνου. Και αν πέρυσι, η κεντρική ιδέα του Πρωθυπουργού ήταν «διαχείριση των κρίσεων με συνέχεια των μεταρρυθμίσεων», φέτος θα θέσει σε πρώτο πλάνο τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας στη μετά Covid περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει (και) σε μακροπρόθεσμα μέτρα, σε μια προσπάθεια να… διευρυνθεί ο ορίζοντας αισιοδοξίας. «Ζήσαμε πολύ δύσκολη περίοδο, 10 χρόνια μεγάλων προκλήσεων» έλεγε ο ίδιος πρόσφατα από το Μαξίμου, «αλλά πιστεύω ότι έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα».

Στο επίκεντρο τα 77 δισ. ευρώ

Στο επίκεντρο του αφηγήματος για την επόμενη μέρα τίθεται… ένα ποσό: τα 77 δισ. ευρώ – του ΕΣΠΑ 2021-2027, των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλων πακέτων χρηματοδότησης της ΕΕ. Κλειδί για την οικονομία είναι προφανώς η γρήγορη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατά τον σχεδίασμά στοχεύουν μεταξύ άλλων στον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας (με ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων κ.ά.), στην πράσινη μετάβαση, στις νέες υποδομές που κατά τον Πρωθυπουργό μετατρέπονται σε «εφαλτήριο ανάπτυξης», σε δράσεις κοινωνικής ένταξης και στήριξης της απασχόλησης των νέων. Εν αναμονή των πρώτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την πρόσφατη έγκριση του σχεδίου του ΕΣΠΑ από την Κομισιόν μένει πλέον η αποστολή και έγκριση των τομεακών και των επιχειρησιακών προγραμμάτων – μια διαδικασία, που, σύμφωνα με τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα, επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

Οι φοροελαφρύνσεις

Με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σε ανοιχτή γραμμή αναζητείται χώρος για νέα δέσμη φοροελαφρύνσεων, που αποτελούν σταθερή πτυχή όχι μόνο στο πρωθυπουργικό αφήγημα, αλλά και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Η κυβέρνηση αγωνιά τώρα να επιστρέψει με συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε αυτή τη στρατηγική δέσμευσή της, ζυγίζοντας κάθε εξέλιξη. Σινιάλα αισιοδοξίας εκπέμπονται κατά διαστήματα από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που αποφεύγουν ωστόσο τις προαναγγελίες. «Η αύξηση έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων» έλεγε ο Πρωθυπουργός προ ημερών, ανακοινώνοντας τη «συμβολική» κατά την παραδοχή του «αλλά απολύτως ρεαλιστική» αύξηση κατά 2% στον κατώτατο μισθό. Είναι προφανές ότι με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την επιχείρηση «αποσωλήνωσης» της οικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιεί και το παραμικρό «σημάδι» που στα μάτια της κοινωνίας θα παραπέμπει σε επανεκκίνηση.

«Αναμέτρηση με τις προσδοκίες»

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση διατηρεί σημαντική αποδοχή (για «αναγνώριση που υπερβαίνει τα κομματικά όρια» έχει μιλήσει ο Μητσοτάκης), την ώρα που η αντιπολίτευση διαβλέπει φθορά αλλά και πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ένα απαιτητικό φθινόπωρο και χειμώνα χωρίς οι ανάγκες της κοινωνίας και τα προβλήματα να μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί. Αυτό δείχνει να το αναγνωρίζει και το πρωθυπουργικό επιτελείο, ζητώντας από την κυβερνητική μηχανή αλλά και το κόμμα διαρκή αναμέτρηση με τις προσδοκίες των πολιτών, αλλά και «πολιτική αναμέτρηση» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Εξού και ο αγώνας δρόμου του επόμενου διαστήματος να ολοκληρωθούν (και να αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή) οι ώριμες παρεμβάσεις, που κατά την ανάγνωση της κυβέρνηση, εδραιώνουν τον Μητσοτάκη στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Πηγή: Τα Νέα