fbpx

Σέρβος ΥΠΕΞ: Κακή η απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα – Βλάπτει τα συμφέροντά της

30
Pixabay

Την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση που έλαβε για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών από σήμερα Δευτέρα, 6 Ιούλη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί άνοιξαν προσωρινά τα σύνορα στον Προμαχώνα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με εκατοντάδες εγκλωβισμένους Σέρβους οδηγούς, οι οποίοι είχαν σπεύσει από το βράδυ στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία προκειμένου να προλάβουν το κλείσιμο.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες. Εκτίμησε ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

Έντονη δυσφορία εκφράζεται από τους τουριστικούς πράκτορες. Η Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε τους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα να αντιδράσουν.

Χθες στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 302 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς. Έτσι οι θάνατοι από τον κορωνοϊό έφτασαν τους 311 και συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν νοσήσει 16.131 άτομα. Το Βελιγράδι αποτελεί την μεγαλύτερη εστία έξαρσης του νέου ιού. Εκτός από τα πέντε νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των «Covid-19 νοσοκομείων» δημιουργείται και προσωρινή νοσοκομειακή δομή χωρητικότητας 500 κλινών στο κλειστό στάδιο μπάσκετ «Arena».

Στη Σερβία συνολικά σε έντεκα πόλεις επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Στο Κόσοβο επίσης υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού και χθες το απόγευμα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις 9:00 η ώρα το βράδυ μέχρι τις 6:00 η ώρα το πρωί σε τέσσερις πόλεις μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Πρίστινα. Χθες στο Κόσοβο κατέληξαν 9 ασθενείς (75 συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας) ενώ επιβεβαιώθηκαν 178 νέα κρούσματα.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στους Σέρβους που έλαβε η κυβέρνηση  ισχύει μέχρι τις 15 Ιούλη, με μόνη εξαίρεση ουσιώδεις λόγους διέλευσης.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανακοινώνοντας την απόφαση, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μεν να επιβαρύνει την κατάσταση στην ήδη πληττόμενη τουριστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας, που υποδέχεται κάθε χρόνο αρκετούς Σέρβους τουρίστες, ωστόσο η κυβέρνηση έχει από καιρό κάνει σαφή την προτεραιότητά της στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, «με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης». «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία», πρόσθεσε η Αριστοτελία Πελώνη.

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr