Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η τοπική κοινωνία κι η Πολιτεία τίμησαν σήμερα Κυριακή 27 Οκτωβρίου τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου 1940-1941, εκτελέσθηκαν ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του απέριττου μνημείου των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» και σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαΐου 1942. Το μνημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία όπου η έδρα της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου.

Παρόντες στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Άρης Χατζηκομνηνός, ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Δαγκλής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Χρήστος Πουλιανίτης, εκπρόσωποι του συλλόγου διατήρησης ιστορικής μνήμης Λέσβου, καθώς και μέλη και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης.

Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά με αφορμή το χτες, στα σήμερα. «Σήμερα σχεδόν 80 χρόνια μετά, είπε ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου, η πατρίδα περνά ξανά δύσκολες ώρες. Πρέπει να δουλέψουμε ξανά για την πατρίδα, να κάνουμε το καθήκον μας για αυτήν. Αυτό το καθήκον όμως περνά μέσα από έναν και μόνο δρόμο. Αυτόν του βαθέματος της Δημοκρατίας. Ξέρουμε λοιπόν, θυμόμαστε, είμαστε αντίθετοι στους σύγχρονους διαδόχους των Ναζί κατακτητών. Και σιγουρευόμαστε πως η παρέα μας, η παρέα των προσκόπων, έρχεται από πολύ μακριά και σκοπεύει να πάει ακόμα μακρύτερα..».

Σύμφωνα με τα αρχεία της Προσκοπικής Κίνησης, εκτός του Προσκόπου της 2ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης Πέτρου Γκεργκέτσου, μέλη Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης ήταν οι: Τσόλας Θεόδωρος της 3ης Ομάδας που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Νικολαΐδης Δημήτριος της 1ης Ομάδας που πέθανε εξαιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941. Καραφύλας Μιχάλης υπαρχηγός της 2ης Ομάδας που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942. Και τέλος Ζλατόγλου Γεώργιος της 2ης Ομάδας που εκτελέσθηκε και αυτός στα Τσαμάκια στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.