Τη χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας -και με διαφορά- μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζει πλέον η Ελλάδα, καθώς είναι η μοναδική αγορά όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται κάτω από τα 200 ευρώ/MWh (197,24 ευ- ρώ/MWh για την ακρίβεια), με ημερήσια μείωση 22,6% ενώ στις περισσότερες χώρες οι τιμές κινούνται κοντά ή πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, με πρωταθλήτρια τη Γαλλία, με μέση τιμή ρεύματος στα 329 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων, αφού το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα συνήθως φιγουράριζε μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και πολλές φορές είχε και την ανεπιθύμητη πρωτιά. Όπως
επισημαίνουν παράγοντες με καλή γνώση της αγοράς, μιλώντας προς τη «Ν», αυτή η αλλαγή σκηνικού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

«Στην Κεντρική Ευρώπη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια, με αποτέλεσμα να μην “μπαίνει” στο σύστημα η
αιολική παραγωγή και οι τιμές να καθορίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις μονάδες του φυσικού αερίου, σε συνθήκες υψηλής ζήτησης. Αντιθέτως, στην Ελλάδα αφενός οι θερμοκρασίες προσώρας δεν είναι τόσο χαμηλές, αφετέρου πνέουν ισχυροί άνεμοι, που “επέτρεψαν” τη συμμετοχή σε μεγάλο βαθμό στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ και δη των αιολικών σταθμών».

Ενεργειακό μίγμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η προβλεπόμενη για σήμερα συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 31,13% ή 61,5 γιγαβατώρες. Κομβικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας έπαιξαν και οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, χάρη στις οποίες υπερκαλύφθηκαν… και με το παραπάνω οι ελλείψεις στα αποθέματα των ταμιευτήρων. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υπερχείλισης, επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ η λειτουργία για πολλές ώρες των υδροηλεκτρικών μονάδων, με τα «υποχρεωτικά νερά» να συνεισφέρουν και αυτά στην αποκλιμάκωση των τιμών, αφού το μερίδιό τους στο μίγμα αυξή
θηκε στο 16,5% (ή 32,6 γιγαβατώρες), ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κινούνταν κάτω από το 10%. «Το 42,5% της ηλε-
κτροπαραγωγής καλύπτεται σήμερα από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά που έχουν πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές από τις μονάδες φυσικού αερίου» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που δεν παραλείπουν να σημειώσουν και το σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών (32 γιγαβατώρες).

Πέρα από τους εγχώριους παράγοντες, ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών έπαιξε και το γεγονός ότι σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές και στις ζώνες προσφοράς με τις οποίες είναι συζευγμένη η ελληνική αγορά, δηλαδή στη Βουλ-
γαρία και στη Νότια Ιταλία (ανεξάρτητα με το γεγονός ότι στην ιταλική αγορά συνολικά η χονδρεμπορική τιμή βρέθηκε πάνω από τα 300 ευρώ/MWh).

«Παρατηρούμε ότι υπό προϋποθέσεις σεις το παιχνίδι θα μπορούσε να αλλάξει και η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγική αγορά ηλεκτρισμού, μεταφέροντας φθηνότερο ρεύμα μέσω Βουλγαρίας στην Ιταλία και από εκεί στις χώρες του Βορρά» σημειώνουν
οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις είναι ένδειξη ότι οι μηχανισμοί της αγοράς λειτουργούν σε γενικές γραμμές καλά, δίνουν τα σωστά σήματα ανάλογα με τις συνθήκες, γι’ αυτό οι όποιες προσπάθειες για βελτιώσεις πρέπει να επικεντρωθούν στα υφιστάμενα εργαλεία που δεν αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό, όπως είναι η προθεσμιακή αγορά».

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής