Τηλεπικοινωνίες: «Σκοτώνουν» το 3G οι εταιρείες

by MANIFESTO

Επειτα από σχεδόν δυο δεκαετίες λειτουργίας, το 3G δίκτυο –σημαντικός σταθμός της κινητής τηλεφωνίας, καθώς έφερε το internet στα κινητά και τα smartphones- δίνει σταδιακά τη θέση του στο 5G.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, η Cosmote ανακοίνωσε χθες ότι 3G δίκτυό της θα καταργηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το τέλος του έτους και το φάσμα που θα απελευθερωθεί θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G και 5G.

Η Vodafone έχει ανακοινώσει επίσης ότι η απενεργοποίηση του δικτύου 3G θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2022 και έχει σταματήσει να διαθέτει στα καταστήματά της συσκευές που υποστηρίξουν μόνο δίκτυα 3G.

Ομοίως η Wind έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία ώστε τέλος του 2021 και εντός του 2022 σταδιακά να προχωρά στην κατάργηση του 3G δικτύου της στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνεται από την Cosmote, η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά. Οι υπηρεσίες δεδομένων, μετά την κατάργηση του 3G, θα υποστηρίζονται από το 4G, και το 5G, του οποίου η κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

Η πρόσβαση στο internet μέσω του δικτύου κινητής Cosmote θα γίνεται πλέον μόνο από συσκευές που υποστηρίζουν δίκτυο 4G ή 5G με κάρτες τεχνολογίας U-SIM. Οι συνδρομητές της εταιρείας που χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεδομένων μέσω συσκευών 3G με κάρτα SIM παλαιάς τεχνολογίας μπορούν να την αντικαταστήσουν δωρεάν σε ένα κατάστημα Cosmote ή Γερμανός. Στα ίδια σημεία οι συνδρομητές μπορούν επίσης να ελέγξουν εάν η συσκευή τους (smartphone / tablet / USB Stick) υποστηρίζει αποκλειστικά υπηρεσίες 3G και εφόσον το επιθυμούν να την αντικαταστήσουν με ειδική έκπτωση.

Σύμφωνα με τον executive director Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Δικτύων ομίλου ΟΤΕ Γιώργο Τσώνη ο οποίος μίλησε στη Ναυτεμπορική «Η σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G σε όλη τη χώρα θα απελευθερώσει το φάσμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε χρήση, θα αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου και θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τα δίκτυα Cosmote 4G και 5G. Σήμερα, το 3G, η τεχνολογία που μόλις πριν από 20 χρόνια αποτέλεσε επανάσταση και εγκαινίασε την εποχή του Mobile Internet, θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Αυτό καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία οι τεχνολογίες αλλάζουν, καθώς και την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις σε δίκτυα».

Η πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 90%, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, ενώ οι πόλεις όπου έχει ενεργοποιηθεί το 5G έχουν φθάσει τις 17.

Κάθε γενιά κινητής τηλεφωνίας άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας. Αρχικά τα δίκτυα 1G εισήγαγαν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ κινούμενων χρηστών και τα κινητά τηλέφωνα, τα δίκτυα 2G προσέφεραν βελτιωμένη ποιότητα επικοινωνίας και τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων (SMS). To 3G οδήγησε στην εποχή της κινητής ευρυζωνικότητας με τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και ανταλλαγής φωτογραφιών και το 4G την ανταλλαγή εικόνας υψηλής ευκρίνειας και video, καθώς και στην εισαγωγή όλο και πιο εξελιγμένων ασύρματων τηλεφώνων (των smartphones).

Οι τεχνολογικές δυνατότητες των δικτύων 5G αναμένεται να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στα επιχειρηματικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών και στη δομή της αγοράς. Οι τελικοί χρήστες δεν θα είναι μόνο άνθρωποι, αλλά και εκατοντάδες δισ. αισθητήρων και μηχανών, με αποτέλεσμα τη μετεξέλιξη του διαδικτύου σε διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα