Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν

13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό αρχείου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης (25/6) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron).

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Και στην Άγκυρα έχουν νεύρα…

Όλα αυτά την ώρα που στην Τουρκία είναι έξαλλοι με τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, να… ξεφεύγει σήμερα (25/6) κάνοντας λόγο για «συμμαχία του κακού»!

«Οι προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών του κακού εναντίον της Τουρκίας και η εκμετάλλευση της ΕΕ δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμί Ακσόι, κλιμακώνοντας την πολεμική ρητορική της Άγκυρας εις βάρος της Αθήνας. Χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που συναποτελούν την θεωρούμενη από την Τουρκία «συμμαχία του κακού», ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «φωτογράφισε» την Γαλλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και όλες εκείνες τις χώρες που θεωρούν ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ανακοπεί.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, όπως είναι προφανές, η διοίκηση του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ενοχοποιήσει την Ελλάδα σαν εχθρό της Τουρκίας που δημιουργεί «συμμαχίες του κακού» με χώρες οι οποίες επίσης δεν διάκεινται φιλικά στο καθεστώς της Άγκυρας. Ο βαρύς υπαινιγμός του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει πιο δραστικά μέτρα για να διασπάσει ή να αδρανοποιήσει την συμμαχία του κακού.

Αφορμή για τις δηλώσεις του Χαμί Ακσόι ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τετάρτη από τις Καστανιές. «Η Τουρκία εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο» και «έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχοντας δίπλα του τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, σε μια δήλωση που έγινε στην αγγλική γλώσσα και έλαβε ευρεία δημοσιότητα μέσα από διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, το Associated Press και το Euronews.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο πρέπει να ξυπνήσουν τώρα από το όνειρο ότι μπορούν να φυλακίσουν την Τουρκία στις δικές της ακτές καθώς και ότι αυτό είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr