Τι συζητούν Ελλάδα και ΗΠΑ στην Άμυνα

34

Τα βασικά σημεία της Στρατηγικού Διαλόγου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ – οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στη δεύτερη φάση τους την Τετάρτη για το αμυντικό σκέλος- περιέγραψε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τα σημεία κλειδιά είναι:

ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ

Νέες υποδομές: Ελλιμενισμός πλοίων- αεροπλανοφόρων/ 115 ΠΜ: Εξυπηρέτηση μαχητικών αεροσκαφών
-Οι πληροφορίες που υπάρχουν για την Κρητική βάση- στρατηγικού προσανατολισμού- είναι οτι θέλουν οι Αμερικανοί, να δημιουργήσουν τις δομές που θα είναι ικανές να φιλοξενήσουν περισσότερα πλοία του 6ου Στόλου μέχρι και αεροπλανοφόρο.
-Ταυτόχρονα, θέλουν να δημιουργούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα ικανό αριθμό αεροσκαφών, επιπέδου Σμήνους.

ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Χρήση Λιμανιού για πολεμικά πλοία & μεγάλα εμπορικά μεταφοράς υγροποιημένου αερίου
-Το λιμάνι της ακριτικής αυτής πόλεως έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το εντονότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ. Το έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα και ήδη οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 2,3 εκ. ευρώ.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Νέες εγκαταστάσεις ελικοπτέρων και προσωπικού
-Στον Βόλο οι Αμερικανοί, ήρθαν, δοκίμασαν για δυο χρόνια και φαίνεται ότι δια μέσου της αμυντικής συμφωνίας θα βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή αυτή.
-Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα υπάρξουν νέες υποδομές ώστε να φιλοξενούνται Αμερικανικά ελικόπτερα και βέβαια το προσωπικό τους.
Ήδη φέτος και για τουλάχιστον έξι μήνες θα βρεθούν περισσότερα από 400 στελέχη των Αμερικανικών δυνάμεων με έδρα την Γερμανία στο Στεφανοβίκειο σε κοινές ασκήσεις με τους ιπταμένους της Αεροπορίας Στρατού και τις Ειδικές Δυνάμεις.

110 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ – UAV’s

UAV’s MQ-9 REAPER- Ιπτάμενα Τάνκερ KC-135 & Ελληνικά UAV’s (μέσω της αμυντικής συμφωνίας)
-Έχουν περάσει δυο χρόνια από την στιγμή που απογειώθηκαν πρώτη φορά τα Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα MQ-9 από την 110 Πτέρυγα Μάχης κι απ’ ότι όλα δείχνουν η αμυντική συμφωνία επεκτείνει την παραμονή τους στην πόλη της Θεσσαλίας. Παράλληλα στην αεροπορική βάση θ’ αναπτυχθούν όλες εκείνες οι υποδομές που απαιτούνται και για τα ιπτάμενα τάνκερ των Αμερικανών που αρκετές φορές μετασταθμεύουν στην βάση αυτή.

Nίκος Παναγιωτόπουλος και Μαϊκ Πομπέο είχαν μιλήσει εκτενώς και για τα οφέλη της αμυντικής συμφωνίας με τον Έλληνα υπουργό να ψάχνει την αύξηση αυτής της κεφαλαιοποίησης στην σχέση των δυο χωρών επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την ερχόμενη Τετάρτη που φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Αμερικανών τίθενται επί τάπητος:

-Αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων
-«Έξυπνα όπλα» για τα νέα F-16 Viper.
-Αεροπορικοί πύραυλοι κατά πλοίων
-UAV
-Αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
-Νέα πλοία και πλήρης στήριξη για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού στόλου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr