Ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα έδωσε   ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο 2022, το οποίο διεξάγεται στο Ναύπλιο, με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Βρετανικού Συμβουλίου και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο.

«Με την επανένωσή τους μπορούμε να δείξουμε πώς ουσιαστικά κομμάτια της παγκόσμιας κληρονομιάς μπορούν να αποτελούν σημεία σύνδεσης ανάμεσα στους λαούς» τόνισε κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακόμη τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit κάνοντας αναφορά στους «ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς» που συνδέουν τις δύο χώρες και υποστήριξε την καλλιέργεια ακόμα μεγαλύτερης συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο στην εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό, την οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη ναυτιλία.

«Σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στην οποία ο αναθεωρητισμός και ο πόλεμος έχουν ενσκήψει και πάλι στην Ευρώπη», είναι σημαντικό να βγαίνει ένα μήνυμα σαφούς καταδίκης του αναθεωρητισμού αλλά και παράλληλα ενίσχυσης των διαύλων διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει υπογράψει τις συνθήκες που εγγυώνται την εθνική μας κυριαρχία.

Οι πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και οι περίπου 50 με 60 χιλιάδες Βρετανοί που ζουν στην Ελλάδα συνδέουν επίσης τις δύο χώρες, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε την ανάγκη διευκόλυνσης των ανταλλαγών πολιτών μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ιδίως στη διευκόλυνση Ελλήνων που επιθυμούν να σπουδάσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια και Βρετανών καλλιτεχνών που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους στη χώρα μας.