Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα projects στην Ελλάδα διατύπωσαν κορυφαίοι Βρετανοί επιχειρηματίες και επενδυτικοί οίκοι στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο την Τετάρτη το πρωί, αλλά και σε άλλες επαφές που έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός στις τοποθετήσεις του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τρεις άξονες που διαμορφώνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα αναφερόμενος στη γεωστρατηγική θέση της, στο υψηλού επιπέδου και εκπαίδευσης εργατικό δυναμικό –και στη «δεξαμενή» του brain drain, που σταδιακά επανέρχεται– αλλά και στην πολιτική σταθερότητα η οποία έχει επιστρέψει στη χώρα.

Στις επενδυτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό περιλαμβάνονται και πολλές καινοτόμες ιδέες για έργα που δεν έχουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος στη χώρα. Ειδικότερα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και ένα τρίτο project όπως της Χάλκης και της Αστυπάλαιας, αλλά μεγαλύτερο, για τη συνολική ηλεκτροδότηση ενός νησιού με ανανεώσιμες πηγές και την αντικατάσταση όλων των οχημάτων με ηλεκτροκίνητα. Περιλαμβάνουν ακόμα πρόταση για την ανάπτυξη κατοικιών για ηλικιωμένους και υπηρεσίες υγειονομικής και γενικότερης υποστήριξής τους (elderly care homes), την ενέργεια, τη μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου σε πλήρως ηλεκτροκινούμενα πλοία και τη δημιουργία carbon sinks, έργων δηλαδή που θα παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, μέσω των οποίων η Ελλάδα μπορεί να πληρώνεται σε δικαιώματα ρύπων. Carbon sink ή δεξαμενή άνθρακα είναι οποιαδήποτε δεξαμενή, φυσική ή άλλη, που συσσωρεύει και αποθηκεύει κάποια χημική ένωση που περιέχει άνθρακα για αόριστο χρονικό διάστημα και έτσι μειώνει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι τα δάση και οι ωκεανοί. Μία από αυτές τις προτάσεις που συζητήθηκαν στο Λονδίνο αφορά την ανάπτυξη μεγάλου δάσους στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για υπεράκτια και πλωτά αλλά και συμβατικά αιολικά πάρκα, για νέες γενιές υποδομών, όπως διασυνδέσεις με οπτικές ίνες, για τον κλάδο της τεχνολογίας και των startups, για τα logistics, για την «αργυρή οικονομία», που περιλαμβάνει υποδομές για να φιλοξενηθούν ως μόνιμοι κάτοικοι αλλοδαποί συνταξιούχοι, και βέβαια για data centers. Φυσικά, ενδιαφέρον διατυπώθηκε και για πολλούς άλλους ελληνικούς κλάδους και ειδικότερα της ενέργειας εν γένει, των υποδομών, της αγοράς ακινήτων, αλλά και για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, δηλαδή σε μετοχές και ομόλογα. Σύμφωνα με πηγές του Λονδίνου που παρευρέθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη, το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες στο Λονδίνο, ο λόρδος Karan Bilimoria, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry), του βρετανικού ΣΕΒ δηλαδή, δήλωσε: «Χαίρομαι που συναντήθηκα και είχα μια εξαιρετική, ευρεία συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς παγκόσμιους ηγέτες που έχω το προνόμιο να γνωρίζω και κάποιον που καταλαβαίνει πραγματικά και υπερασπίζεται τις επιχειρήσεις και την οικονομία».

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού συμμετείχαν οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων καθώς και οι επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, οι οποίες αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών, και θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση στήριξε εργαζομένους και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, ενώ η ανάπτυξη στη χώρα προέρχεται πλέον και από επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως αυτοί της τεχνολογίας και της πράσινης οικονομίας. Εξήγησε επίσης στους συνομιλητές του το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό. Σημείωσε επίσης την εξέλιξη της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για μείωση φόρων και κυρίως τη σταθερότητα του πλαισίου που προσφέρει πλέον η Ελλάδα στους ξένους επενδυτές.

Στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά συμμετείχαν επιχειρηματίες αλλά και εμβληματικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοοικονομικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs, η Allianz και η Blackrock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με 9,46 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία βάσει στοιχείων 2021. Ολοι σχεδόν οι διαχειριστές κεφαλαίων ήθελαν να πληροφορηθούν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε θα επανέλθουν η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που, όπως συζητήθηκε, αναμένεται τέλη του 2022 ή αρχές του 2023. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διατήρησης των ελληνικών ομολόγων μεταξύ των επιλέξιμων για αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ελληνική πλευρά να εξηγεί γιατί παραμένει αισιόδοξη πως κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Το «παρών» στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη την Τετάρτη, όπου έλαβαν χώρα οι επαφές, έδωσε και η βρετανική EDF Energy, η οποία ανήκει στη γαλλική κρατική Électricité de France αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παράγει περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από αιολικά πάρκα, πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής καθώς και σταθμούς παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο και άνθρακα.

Του Ηλία Μπέλλου από την Καθημέρινη