fbpx

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις παραγωγικών φορέων για τα κυβερνητικά μέτρα

by news

Θετικά κρίνουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, κάνοντας λόγο για ομπρέλα προστασίας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό. Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν, τονίζει.

«Οι 15 πολιτικές που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς δημιουργούν εμπιστοσύνη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη και αξιοπιστία στους πολίτες και το επιχειρείν για την διαχείριση της κρίσης, την ανάσχεση της ύφεσης και την αναστροφή του οικονομικού κλίματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως υπογραμμίζει, “το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία και την οικονομία επιταχύνει την επανεκκίνηση της αγοράς, προστατεύει την εργασία και κινείται στη κατεύθυνση για σταθεροποίηση και ανάταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων. Στα επόμενα βήματα των μέτρων, συνολικού κόστους 24 δισ. ευρώ, προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη των κλάδων που συνθέτουν το οικονομικό πλέγμα του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, καθώς επίσης του πολιτισμού και αθλητισμού. Τα νέα μέτρα ίσως να δημιουργούν κάποια ερωτηματικά, ενώ αντίστοιχη αντιμετώπιση αναμένουν το εμπόριο, η μεταποίηση και οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας”.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, “σε μία κρίσιμη φάση της προσπάθειας να εξέλθει η χώρα της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, οι 15 πολιτικές που ανακοινώθηκαν δημιουργούν εμπιστοσύνη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη και αξιοπιστία στους πολίτες και το επιχειρείν για την διαχείριση της κρίσης, την ανάσχεση της ύφεσης και την αναστροφή του οικονομικού κλίματος”. Καταλήγοντας ο Βασίλης Κορκίδης κάνει λόγο για ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο που “περιλαμβάνει ένα τετράπτυχο στήριξης στην απασχόληση, τη ρευστότητα, την φορολογία και το ιδιωτικό χρέος. Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο, συνεχίζει να επενδύει στις συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες και ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

θετικά κρίνει κατ’ αρχήν και o κλάδος των ξενοδοχείων τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό (π.χ. μείωση ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές – επισιτισμό, πρόσθετα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διευκρινιστούν θέματα όπως υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%. 

“Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να περιορίσουμε την ύφεση και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα στον τουρισμό”, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των πτήσεων από  1 Ιούλη, σημείωσε ότι “είναι μεγάλος ο προβληματισμός σχετικά με το από ποιες τελικά χώρες θα υποδεχθούμε τουρίστες εφέτος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα