Για μια νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος, στην οποία θα εκλεγεί το νέο ΔΣ και ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους, ενισχύοντας στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης είναι κεντρική μας προτεραιότητα». «Πιστεύω ότι μετά από 10 χρόνια ύπαρξης του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει έλθει η ώρα να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα. Στην δική μας αντίληψη οι Περιφέρειες δεν ήταν και δεν είναι μια απλή συνένωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία έχουν προέλθει. Και επίσης δεν είναι ένας προϊστάμενος θεσμός της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες – και επομένως και οι άνθρωποι που ηγούνται της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης- είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και  της κοινωνικής συνοχής για τη χώρα» εξήγησε ο υπουργός συμπληρώνοντας πως «τα πρόσωπα των Περιφερειαρχών της χώρας αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους ως άνθρωποι οι οποίοι έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει δημιουργικό έργο, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στις Περιφέρειες, αλλά και ως πρόσωπα που έχουν έναν βαρύνοντα λόγο και ρόλο, ευρύτερα στο δημόσιο βίο της χώρας».

Τόνισε πως στην κυβέρνηση «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo  του διοικητικού μηχανισμού της χώρας».

Ανακοίνωσε πως με το νομοσχέδιο θα μεταφερθούν στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος.

«Πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αυτούς τους τέσσερις μήνες απέδειξε στην πράξη αυτό που από την πρώτη ημέρα έλεγε  ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνονται δυνάμεις. Tα προβλήματα δεν είναι ούτε κόκκινα, πράσινα, μπλε ή δεν ξέρω κι εγώ ποιο άλλο χρώμα και δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς. Μας ενδιαφέρει να λύνουμε τα προβλήματα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. «Προσωπικά έζησα μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. […] Η προσπάθεια να βρίσκουμε συνθέσεις και συγκλίσεις δεν είναι μάταιη και δεν είναι, να μου επιτρέψετε να πω, ένα επικοινωνιακό κόλπο για να φαινόμαστε αρεστοί στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή να μειώνουμε την ένταση  των αντιπαραθέσεων. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν και ιδεολογίες και πολιτικές  και είναι θεμιτή και κατανοητή και η ιδεολογική η πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε εκείνα τα πεδία στα οποία μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να βρίσκουμε λύσεις, κυρίως αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν» τόνισε.

Θα ζητήσει όπως είπε από το σύνολο των Κομμάτων την καθοριστική συμβολή τους προκαταβολικά ώστε στην διαβούλευση να μην υπάρξουν αλλαγές.  

«Ο στόχος μας λοιπόν είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, μέσα από μια τέτοια ουσιαστική και δημιουργική διαδικασία, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα οφείλει να γίνει κράτος» είπε για να σημειώσει πως «ύστερα από πολλές χαμένες απόπειρες ή ημιτελείς απόπειρες, έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να το πετύχουμε αυτό. Και κράτος επιτρέψτε μου να πω, ότι σημαίνει ότι στη χώρα αυτή δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει.

Κράτος δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο εξωθεσμικό και έξω από κάθε αρχή δημοκρατικού δικαίου σε οποιονδήποτε άνθρωπο βρίσκεται στη χώρα μας.

Κράτος δεν είναι όταν η πατρίδα μας πνίγεται το καλοκαίρι στα σκουπίδια.

Κράτος δεν είναι όταν Πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, έρευνας και επικοινωνίας μετατρέπονται σε χώρους βίας και ανομίας. Και θα  μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι τα ξέρετε όλοι σας και που όλοι μαζί οφείλουμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα βασικότερα από αυτά  που πρέπει να  αλλάξουμε και να τα αλλάξουμε όλοι μαζί».

«Γιατί πιστεύω ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες, είναι η πατρίδα μας που είναι μια σταθερή αναφορά, η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, παρά διχασμένους» κατέληξε ο υπουργός.