Την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής και ενότητας, στοιχεία που συνθέτουν τον υπεύθυνο πατριωτισμό, ανέδειξε ως βασικές προϋποθέσεις για κάθε επιτυχία της χώρας μας, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Αναφερόμενος στα μηνύματα και στα συμπεράσματα της ιστορικής Ναυμαχίας, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:

«Το πρώτο και σπουδαιότερο μήνυμα είναι ότι οι Έλληνες μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες απειλές και τις μεγάλες προκλήσεις σε κάθε εποχή.

Το δεύτερο, είναι ότι η νίκη και η επιτυχία των Ελλήνων, όπως και κάθε οργανωμένης προσπάθειας, απαιτεί στρατηγική.

Όλοι οι Έλληνες αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά είναι σπουδαίο η αγάπη για την πατρίδα να ενώνεται με έξυπνες και ολοκληρωμένες στρατηγικές, όπως αυτή που ακολουθεί, σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε υπεύθυνο πατριωτισμό. Είναι η βασική προϋπόθεση που απαιτείται από όλους μας, πολίτες και πολιτικό προσωπικό, για να πετύχουμε σε μακροχρόνια βάση την εθνική μας ασφάλεια, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους πολίτες».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «η Ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί, αναμφίβολα, ένα εθνικό, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την πατρίδα. Αποτελεί ένα παγκόσμιο ορόσημο στον αγώνα ανάμεσα στην ελευθερία και στη δημοκρατία από τη μία πλευρά και στο δεσποτισμό και τον απολυταρχισμό από την άλλη. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ανθρωπότητα εάν ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν θα είχε υπάρξει η Αθηναϊκή δημοκρατία, η άνθιση της ελεύθερης διανόησης, η γέννηση των επιστημών, των τεχνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που είχε για την παγκόσμια ιστορία η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι οι εορτασμοί λόγω της πανδημίας δεν έχουν τη λαμπρότητα που αρχικώς είχε σχεδιαστεί και αναφέρθηκε στο ρόλο που είχαν για την επιτυχία τους τόσο τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού όσο και το Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη.