«Κάνουμε από κοινού τα πάντα για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί σταθερά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζουν τις πρωτοβουλίες απελευθέρωσης των πανεπιστημίων μας από ψευτοκαταλήψεις που δημιουργούσαν για δεκαετίες πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως το γνωστό θέμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι καθημερινή και πάρα πολύ αποτελεσματική, και αναφέρθηκε εκ νέου στη «σημαντική βελτίωση, με κάμψη των δεικτών χαμηλής εγκληματικότητας, το οποίο είναι σπουδαίο».

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν πρόκειται να γίνουν επιχειρήσεις της αστυνομίας και σε άλλους χώρους που βρίσκονται υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, είπε πως «οποιαδήποτε δημόσια περιουσία υπάρχει και έχει καταληφθεί, η Ελληνική Αστυνομία, από επιχειρησιακή άποψη, είναι πανέτοιμη να απελευθερώσει και να αποδώσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να απολαύσει μια θετική και δημιουργική αξιοποίηση των χωρών».

Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως ειπώθηκε από τον κ. Θεοδωρικάκο, πέρα από θέματα ασφάλειας συζητήθηκε και η πορεία μιας σειράς έργων της πόλης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος υπήρξε υπουργός Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος, μετά τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, ανέφερε πως το δυσκολότερο ζήτημα της Θεσσαλονίκης είναι το κυκλοφοριακό και πρόσθεσε: «Και η δική μας διοίκηση έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ασφάλειας. Χαιρόμαστε για την ουσιαστική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι μια ευνομούμενη πόλη».

Ανέφερε ακόμη πως ζήτησε από τον υπουργό «ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία τροχονόμων, παρουσία περισσότερων στελεχών της ΕΛΑΣ στους δρόμους», επισημαίνοντας πως πολύ σημαντική είναι και η ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, «που με 81 άτομα κάνει αυτήν την εξαιρετική δουλειά».

Ο κ. Καλαφάτης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον υπουργό για την «καταλυτική παρουσία του» στην πόλη και την προσωπική διάγνωση σε επιτόπου προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είτε τον κεντρικό δήμο. «Όχι μονάχα είδε εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα, αλλά ουσιαστικά δρομολόγησε και συγκεκριμένες λύσεις, είτε αφορά αυτό κτιριακές εγκαταστάσεις αστυνομικών τμημάτων, είτε έδωσε τις κατευθύνσεις για καίρια θέματα, όπως είναι το κυκλοφοριακό», επισήμανε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Επανέλαβε ότι η ασφάλεια των πολιτών «είναι στην πρώτη γραμμή της προτεραιότητας της κυβέρνησης» και τόνισε πως η «απελευθέρωση δημόσιων κτιρίων, είτε αφορούν τον πανεπιστημιακό χώρο ή άλλα είναι μία βασική προτεραιότητα και στόχος που είναι μπροστά μας».

Στη συνάντηση έδωσαν, επίσης, το «παρών» ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Ευθύμης Φωτόπουλος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής.

Ο υπουργός, προτού αναχωρήσει από το δημαρχιακό μέγαρο, συναντήθηκε και με τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ προανήγγειλε αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, που λειτουργεί εδώ και περίπου δύο χρόνια στην οδό Μοναστηρίου.