Θεοδωρικάκος: Δεν θα ανεχθώ παραβατική συμπεριφορά στην απόδοση ιθαγένειας

45

Με σκοπό να επιτευχθούν διαδικασίες που θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην απόδοση ιθαγένειας, υπογράφεται αύριο, Τετάρτη, πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στα Παραπολιτικά FM, «περιμένουμε από αυτήν την αρχή να μας υποδείξει με επιστημονική έρευνα τους τρόπους που θα εξασφαλίζουν την διαφανή, ταχύτατη και αποτελεσματική απόδοση Ιθαγένειας σε όλους τους ανθρώπους που το δικαιούνται. Άρα μια κατάσταση η οποία έχει πολλά κακώς κείμενα σήμερα αναμένουμε να την αντιμετωπίσουμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Προτού εμείς κληθούμε να νομοθετήσουμε πάνω σε αυτό, έχουμε ζητήσει από την κατάλληλη αρχή να μας υποδείξει τους σχετικούς τρόπους».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Θέλω να σας πω μια ξεκάθαρη κουβέντα κ. Τζένο και κρατήστε τη: θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός σε οποιαδήποτε καταγγελία διαφθοράς και παραβατικής δραστηριότητας υπάρχει γύρω και από το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας. Οι διαδικασίες θα αυστηροποιηθούν και θα γίνουν απολύτως αντικειμενικές. Αλλά, επαναλαμβάνω, θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός σε συγκεκριμένες καταγγελίες που τυχόν υπάρξουν για τέτοιες υποθέσεις».

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, τελικά το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή: «Oι ενστάσεις και επιφυλάξεις που μπορεί να διατυπώθηκαν από τον κύριο Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή και τις βελτιώσεις τις νομοτεχνικές που θα χρειαστεί, θα ξεπεραστούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως έχει διαφανεί από τη συμφωνία που υπήρξε πριν από τέσσερις περίπου εβδομάδες, στη συμφωνία όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος: «Είναι πάρα πολύ οξυμένο και απασχολεί την κοινωνία, έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής και το πρόβλημα αυτό η Κυβέρνηση καλείται να το αντιμετωπίσει με οργανωμένο σχέδιο, στο οποίο πάρα πολύ σωστά χθες ο Πρωθυπουργός κάλεσε και τους Περιφερειάρχες και τις τοπικές κοινωνίες να συνδράμουν και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν θέλω να σας τα πω περαιτέρω γιατί νομίζω αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις επισήμως από την Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπού εκεί θα περιγραφεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού θέματος».

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και την κατάσταση στα πανεπιστήμια χαρακτήρισε απολύτως θετικό το αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και είπε: «Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι εκλεγόμενος θα κάνει ό,τι χρειάζεται να υπάρχει τάξη σε όλη τη χώρα. Το αίσθημα ασφάλειας να είναι απολύτως κατοχυρωμένο. Δεν υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα να διαφωνεί με αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια πολιτική και ενώνει τους Έλληνες σε αυτόν τον τομέα γιατί δεν υπάρχει ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή και ποιότητα ζωής χωρίς την ασφάλεια. Άρα, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν διάφορα μέτρα. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι επικοινωνίας, μόρφωσης, έρευνας, πανεπιστημιακής γνώσης. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί. Άρα η κανονική ζωή στο Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σας περιέγραψα. Η κανονικότητα, όταν γίνεται μια πορεία, πρέπει να είναι ότι κάποιοι άνθρωποι πορεύονται και διαδηλώνουν και φωνάζουν τα συνθήματά τους και εκφράζονται πολιτικά χωρίς επεισόδια και χωρίς φασαρίες. Και νομίζω απ’ αυτή την άποψη ότι το αποτύπωμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απολύτως θετικό και σε αυτό τον τομέα».

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr