Θέμα «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα εγείρει η Τουρκία, επικαλούμενη τη ΜΚΟ «Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων» (FUEN), η οποία κάνει λόγο για «έντονη αφομοίωσή» των Τούρκων στα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για μια οργάνωση η οποία εφευρίσκει μειονότητες παντού παγκοσμίως ενώ ενδεικτικό είναι πως ο αντιπρόεδρος που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους βλέπει και γερμανική μειονότητα στη Δανία! Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που αξιοποιούνται από τους Τούρκους ενώ το 2015 είχαν πραγματοποιήσει και συνέδριο στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της FUEN, Gosta Toft, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης της τουρκικής γλώσσας για το μέλλον της τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, τονίζοντας πως στα νησιά δεν υπάρχουν τουρκόφωνα σχολεία.

«Αν δεν μάθουν τη γλώσσα (στα τουρκικά) στο σχολείο, τότε θα έχουμε μια έντονη αφομοίωση, και αυτό συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο Toft, ο οποίος είναι ο ίδιος μέλος της γερμανικής μειονότητας που ζει στη Δανία.

«(Στη Δανία) συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που γίνεται στην Ελλάδα», ανέφερε για την εκπαίδευση. Ο Toft συνέχισε, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε την τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα ούτε στην περιοχή της Δυτικής Θράκης.

«Πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική μειονότητα, αυτό είναι γεγονός, αν όχι, τότε η διεθνής κοινωνία πρέπει να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα για να αλλάξει την κατάσταση», τόνισε.

«Η μουσουλμανική ιδιοκτησία εξαφανίζεται»

Στη συνέχεια, ο Toft αναφέρθηκε στη μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων, τα γνωστά και ως βακούφια, τονίζοντας τη σημασία τους για τη ζωή της μειονότητας. Το βακούφι είναι δωρεά, συνήθως κτηματική, η οποία παραχωρείται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, για μουσουλμανικούς θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σημείωσε ότι αν η μειονότητα στερηθεί την ευκαιρία να διαχειριστεί η ίδια τα βακούφια, θα υποφέρει οικονομικά στο μέλλον.

«Αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αναλάβουμε δράση», είπε ο Toft.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα μουσουλμανικά βακούφια στα Δωδεκάνησα πωλούνται, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της τουρκικής μειονότητας στα νησιά.