Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992 ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν περπατούσε στη γωνία Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής όπου δέχτηκε θραύσματα ρουκέτας της 17 Νοέμβρη η οποία είχε στόχο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Παλαιοκρασσάς τραυματίστηκε ελαφρά ενώ ο Αξαρλιάν σκοτώθηκε ακαριαία.

Λίγες ώρες αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της 17 Νοέμβρη εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του Αξαρλιάν. Κανείς δεν γνώριζε ποιος τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία», αλλά, λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17Ν, αποκαλύφθηκε πως ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Αργότερα ο Κουφοντίνας εξήγησε πώς είχε ληφθεί η απόφαση για τη δολοφονία του κ. Παλαιοκρασσά: ο υπουργός της ΝΔ θεωρούνταν αρχιτέκτονας της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ο οποίος επιπλέον είχε σχέσεις με την Εκκλησία «και τους Αμερικάνους». Αλλά η επιχείρηση στράβωσε: «Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» έγραψε ο Κουφοντίνας στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Το 2014, ο επίσης 17Νοεμβρίτης Βασίλης Τζωρτζάτος σε επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία» κατηγορούσε τον Κουφοντίνα για τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν. Ο Τζωρτζάτος ανέφερε ότι η επίθεση κατά του τότε υπουργού Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος είχε αποφασιστεί με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ότι δεν θα υπήρχε κανείς άλλος στο αυτοκίνητο του υπουργού και, δεύτερον, ότι δεν θα κυκλοφορούσαν πεζοί στα πεζοδρόμια. Την ημέρα που έγινε η τρομοκρατική ενέργεια ουδείς ενδιαφέρθηκε γι’ αυτές τις προϋποθέσεις: στο αυτοκίνητο του υπουργού επέβαινε η γυναίκα του και η κόρη του, ενώ στον δρόμο υπήρχαν περαστικοί.

Από τις καταθέσεις εξακριβώθηκε πως οι τρομοκράτες που συμμετείχαν στην ενέργεια, μετά το χτύπημα, συναντήθηκαν σε ένα ζαχαροπλαστείο µε το όνομα «Χαρά», στα Ανω Πατήσια. Κάποιοι από αυτούς, όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Τέλιος, φαίνεται ότι ξέσπασαν σε κλάματα για τον άδικο χαμό ενός παιδιού που απλώς έτυχε να περνάει από το σημείο.

Για πρώτη φορά είχαν αρχίσει να αισθάνονται τύψεις, γεγονός που «γέννησε» σε κάποια µέλη την σκέψη διάλυσης της οργάνωσης.

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος, γνωστός ως «Μάρκος» της «17 Νοέμβρη», πριν παρουσιαστεί το 2002 στην Αστυνομία, φρόντισε να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία», στην οποία ανέφερε ότι παρέμενε στην οργάνωση επειδή φοβόταν για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του, προσθέτοντας ότι επί της ουσίας αποσύρθηκε από την οργάνωση μετά το χτύπημα κατά του Παλαιοκρασσά και τον θάνατο του Αξαρλιάν, τότε που η οργάνωση «έσπασε» σε υποομάδες, ενώ άρχισε να δέχεται επικριτικά σχόλια ακόμα και από όσους έως τότε την «στήριζαν».