Την πρόθεση αλλά και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέμβει και να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια και το νέο έτος, αν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση, αποκαλύπτει ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στη Βραδυνή της Κυριακής και την Ειρήνη Μπέλλα.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Όσον αφορά την πανδημία υπογραμμίζει ότι «με τον κορωνοϊό δεν τελειώσαμε», και εξηγεί ότι το υγειονομικό σχέδιο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές επικαιροποιείται συνεχώς, και εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρχει και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, σε κλινικές και υγειονομικό προσωπικό.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση κάνει ίο πολυσυζητημένο «καλάθι της νοικοκυράς» πιο ακριβό.Ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και για αυτά της μεσαίας τάξης. Ως κυβέρνηση που υποστηρίζετε ότι έχετε ευαισθησία στη μεσαία τάξη, τι σχεδιάζετε να κάνετε πέρα από τα μέτρα που έχετε ήδη εξαγγείλει;

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη, διεθνή ενεργειακή κρίση. Στη χώρα μας, η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μη-τσοτάκη είναι σαφής: “Κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος”. Προς αυτήν την κατεύθυνση λάβαμε άμεσα αποφάσεις, όπως η διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης σε πάνω από 1 εκατ., η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε δόσεις, η έκπτωση για το περίπου 80% των καταναλωτών, το διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης διαθέτει πλέον 400 εκατ. ευρώ, που στην παρούσα φάση υπερκαλύπτουν τις ανάγκες που έχουν ανακύψει. Η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα και στην ενίσχυση του Λογαριασμού Ενεργειακής Αλληλεγγύης με 40 εκατ. ευρώ, ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο και που αφορά στη δημιουργία τετραψήφιου αριθμού, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται προς τους οικείους δήμους το αίτημα όσων έχουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό Ενέργειας, είχε ρεύματος είτε φυσικού αερίου, για την άμεση και χωρίς κόστος επανασύνδεσή του, αλλά και την κάλυψη δαπανών των επόμενων μηνών για τη θέρμανση των κατοικιών τους. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον συνεχιστεί η κρίση, η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να παρέμβει και να στηρίξει τα νοικοκυριά και το νέο έτος».

Καθώς ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και η ενεργειακή κρίση εκτιμάται ότι θα απλωθεί και στο 2022, για ποιο λόγο δεν μειώνετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα; Και ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί για αυτό, αλλά υπάρχουν και φωνές και μέσα στη Ν.Δ. που το θέτουν.

«Περισσεύει η υποκρισία. Επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι δημοσιονομικές συνθήκες αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν μία τέτοια μείωση».

Υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την ακρίβεια; Υπάρχει κάποια κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεστε;

«Παρατηρούμε μία αύξηση στις τιμές συγκεκριμένων αγαθών και προϊόντων, αύξηση που σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η κυβέρνηση ασκεί τον εποπτικό και ελεγκτικό της ρόλο και οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Μέχρι τώρα, στη χώρα μας οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μικρότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, υπενθυμίζω ότι μέσω των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων η κυβέρνηση έχει αυξήσει το μέσο εισόδημα των συμπολιτών μας, ενώ διευρύνουμε το δίκτυ προστασίας για όσους έχουν περισσότερη ανάγκη».

Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας, ο οποίος συνοδεύεται και με τα κρούσματα της γρίπης, πώς προετοιμάζεται για αυτό η κυβέρνηση; Διατείνεται ότι δεν θα υπάρξει ξανά λοκντάουν. Με ποιον άλλο τρόπο, λοιπόν, σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε την αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ και την πίεση στο ΕΣΥ;

«Εντείνουμε την εμβολιαστική μας προσπάθειά ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρούνται αύξηση κρουσμάτων και μικρή άνοδος στις νοσηλείες, με ταυτόχρονα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να. ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμού και να πειστούν και οι πολίτες που είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Βάσει, μάλιστα, στοιχείων, τις τελευταίες ημέρες οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και βλέπουμε σταθερή ανταπόκριση. Το υγειονομικό σχέδιο, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, επικαιροποιείται συνεχώς, και εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρχει και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα σε κλινικές και υγειονομικό προσωπικό. Με τον κορωνοϊό δεν τελειώσαμε. Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει η οικονομική και κοινωνική ζωή να προχωρήσουν».

Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα δείχνει να έχει πιάσει «ταβάνι». 450 χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά δεν το κάνουν. Γιατί δεν πείθει η κυβέρνηση; Τι πήγε λάθος; Ήταν αρνητικός ο ρόλος της Εκκλησίας; Είναι πάνω στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα για κατηγορίες πολιτών;

«Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα δεύτερο κύκλο εμβολιαστικής επικοινωνιακής εκστρατείας το επόμενο διάστημα, γιατί πέραν της 3ης δόσης, υπάρχουν περίπου 450.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο. Το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα ήταν εξαρχής επιχειρησιακά άρτια οργανωμένο και έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για λάθος, αλλά για μία επιφυλακτικότητα μερίδας πολιτών, την οποία θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε. Χρειαζόμαστε και τη συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας, των οποίων η συμβολή είναι καταλυτική. Ως προς το θέμα της υποχρεωτικότητας, αυτή περιορίζεται στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες που έχει ήδη εφαρμοσθεί και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για την επέκτασή της και σε άλλες κατηγορίες».

Ποιο έργα αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης;

«Επιπλέον 36 έργα εντάσσονται προς υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από κοινού με τα 12 πρώτα έργα 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των πόρων της δεύτερης δέσμης έργων διοχετεύεται σε έργα Περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές. Ενδεικτικά αναφέρω την προμήθεια 220 ηλεκτρικών λεωφορείων, τη Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, μεταστέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά σε ένα σύγχρονο και ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης Δικαστικό Μέγαρο όλων των δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά κ.ά.».