Αγανακτισμένοι είναι όσοι οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί ώρες εν μέσω χιονιά στην Αττική Οδό. Για αστοχία και λάθη έκανε λόγο ο γ.γ. συντονισμού κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο MEGA, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εταιρία έκανε διαβεβαιώσεις που δεν τήρησε και η Πολιτική Προστασία δεν προέβη σε έλεγχο αυτών των διαβεβαιώσεων.
«Απέναντι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και έντονο καιρικό φαινόμενο προφανώς υπήρχαν λάθη και αστοχίες και αναδείχτηκαν ανεπάρκειες του μηχανισμού. Υπήρξε σε ένα κορυφαίο επίπεδο ειλικρινής συγγνώμη του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, κ Στυλιανίδη, και η έμπρακτη συγγνώμη αποδείχτηκε με τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που ταλαιπωρήκαν και σε θεσμικό επίπεδο θα γίνουν οι κινήσεις για ενίσχυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης», είπε ο κ. Κοντογεώργης.

«Υπήρξε μία αποτυχία διαχείρισης. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις που δεν τηρήθηκαν και δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου αυτών των διαβεβαιώσεων από την Πολιτική Προστασία. Το θέμα στην παρούσα φάση είναι να ενισχύσουμε τις δομές. Το πρακτικό είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κάνουμε ανθεκτικές κοινωνίες σε αυτό που αντιμετωπίζουμε. Να αλλάζουμε πρόσωπα ανά δύο μήνες δεν κάνει κάτι».

Ο Γιώργος Τζερεφός έμεινε εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό επί 20 ώρες. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανύπαρκτη τη στάση της Αττικής Οδού.

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της οργής και ενεργοποιήσαμε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Γύρω στις 2 με 3 ήρθαν παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και μας έδωσαν νερό, ένα σακουλάκι με σταφίδες και μία κουβέρτα. Τη συμπεριφορά της Αττικής Οδού δεν θα τη χαρακτηρίσω… Το απαράδεκτο δεν λέει τίποτα. Ανύπαρκτη», είπε.

Ο κ. Κοντογεώργης απάντησε πως τα λεγόμενα του κυρίου Τζερεφού αποεικνύουν την ύπαρξη αμελειών από την Αττική Οδό και παραλείψεις που δεν πρέπει να επαναληφθούν μελλοντικά.

Αποκάλυψη: Υπήρχε σχέδιο για θεομηνίες σαν την «Ελπίδα» από το 2020, αλλά έμεινε στο συρτάρι – Τι είναι ο «Βορέας»
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των χιονοθυελλών που είχε εκπονήσει η Πολιτική Προστασία, ωστόσο αυτό έμεινε στο συρτάρι.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα», για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως η «Ελπίδα» είχε εκπονηθεί από τα τέλη του 2020 ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης, έκτασης 230 σελίδων, με τίτλο «Βορέας».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που παρακολουθεί την εξέλιξη του προγραμματισμού για την αποφυγή των δραματικών επιπτώσεων από καιρικά φαινόμενα, «πρόκειται για ένα σχέδιο συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή εγκλωβισμού πολιτών, βοήθεια σε παγιδευμένους μέσα σε σφοδρές χιονοπτώσεις κ.λπ. Σε αυτό το πρόγραμμα υπήρχε η προτροπή σε διάφορους φορείς – ανάμεσα σε αυτούς και η Αττική Οδός – να προετοιμάσουν σχέδιο προσαρμογής στον ‘Βορέα’ με δράσεις προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, να μην υπάρχουν προβλήματα στις δομές τους και άλλα».

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», στον «Βορέα» δεν προβλεπόταν κανένας έλεγχος αυτού του σχεδιασμού των φορέων και ούτε υπήρχε οποιαδήποτε μνεία σε κάποιο πρόστιμο, ρήτρα ή οτιδήποτε άλλο αν οι διαχειρίστριες εταιρείες, όπως εν προκειμένω οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού, δεν εκπονούσαν αυτό το σχέδιο ή αν τις κρίσιμες στιγμές της κακοκαιρίας ήταν ανεπαρκείς.