O Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούσε την κυβέρνηση ενώ οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του διέσυραν τη χώρα στις Βρυξέλλες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσπάσουν μια καταδίκη για να τη χρησιμοποιήσουν στο αφήμα περί «καθεστώτος» και «απολυταρχισμού». Τώρα η ΜΚΟ HumanRrights360 δικαιώνει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση δηλώνοντας επισήμως πως έκανε λάθος όταν υποστήριζε πως η νησίδα στην οποία ήταν αρχικά οι 38 μετανάστες ήταν σε ελληνικό έδαφος.

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

Το θέμα των 38 μεταναστών βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυε κεραυνούς και μέσω των σόσιαλ μίντια κάνοντας λόγο για «καταραμένους» στον Έβρο. Ζητούσε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πουν συγνώμη βάζοντας μπροστά το θέμα ενός νεκρού βρέφους που ακόμη και οι φερόμενοι ως γονείς του αρνούνται να δώσουν στοιχεία σχετικά με το σημείο ταφής όπως αρνούνται και να δώσουν έγκριση εκταφής.

Πέραν αυτού, όμως, το θέμα εργαλοιποιήθηκε για έναν μήνα. Εφτασε στην Ευρωβουλή, με στόχο την καταδίκη της κυβέρνησης και το διασυρμό της χώρας. Έγινε αντικείμενο για… ρεπορτάζ σε ξένα ΜΜΕ με ακραίους μάλιστα χαρακτηρισμούς.

Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν δήθεν στοιχεία πως η νησίδα στην οποία δήλωναν πως ήταν αρχικά οι 38 μετανάστες ήταν ελληνικό έδαφος. Οι διαψεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν το μπαράζ των καταγγελιών, στο οποίο εντάχθηκε τότε και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δηλώνοντας πως θα πάει το θέμα στη Βουλή. Ήταν μέσα Αυγούστου και συνδυάστηκε και από τα δύο κόμματα με την υπόθεση των παρακολουθήσεων για να εκδοθούν «ανακοινώσεις».

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν μέχρι και ερώτηση για την «νέα τραγωδία» στον Έβρο και κατήγγειλαν την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Τώρα η ΜΚΟ που έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση των 38 μεταναστών και μέσω δικηγόρων δηλώνει πως έκανε λάθος. Και ότι η νησίδα δεν ήταν εντός ελληνικών συνόρων γεγονός που έρχεται να αναδείξει όσα η κυβέρνηση έλεγε. Επίσης έρχεται να δείξει πως τελικά οι αρχές κινήθηκαν όπως προβλέπεται αφού (με άγνωστο τρόπο μέχρι τώρα) μετακινήθηκαν προς ελληνικό έδαφος. Η ανακοίνωσή της σαφής, όπως και η αναφορά της στον Έλληνα δημοσιογράφο του spiegel ο οποίος εμφανίσθηκε να παίρνει συνεντεύξεις μεταβαίνοντας στο ΚΥΤ φιλοξενίας στον Έβρο παριστάνοντας πως είναι μέλος της ΜΚΟ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία αναγνωρίζεται έναν μήνα μετά ότι έγινε… λάθος «η είσοδος δημοσιογράφους στο ΚΥΤ φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσης μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφος του αιτήματος εισόδου του». Αναφορά που, αν μη τι άλλο, γεννά ερωτήματα αφού θέτει θέμα «ανακρίβεια» σε διαβιβαστικό έγγραφο για είσοδο στο κέντρο φιλοξενίας.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που τίθεται με βάση όσα προηγήθηκαν είναι αν θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη αναφορικά με το ζήτημα των καταγγελιών σε βάρος της Κυβέρνησης ότι δεν βοήθησε τους μετανάστες ενώ βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, όταν έγινε και η σχετική ενημέρωση για την ύπαρξή τους.