Το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε κατά τη μεταφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη μη λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ).

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τονίζει πως «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το θέμα δεν λύθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Αναλυτικά η επιστολή Πελετίδη:

«Κύριε Υπουργέ

Από τον Απρίλιο του 2017 έχει ανασταλεί η λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ), λόγω έλλειψης κλινών Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ, καρδιοχειρουργών, νοσηλευτών.

Η αναστολή της λειτουργίας της Κλινικής προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους καρδιοπαθείς και τους άλλους ασθενείς της πόλης μας και γενικότερα της περιοχής μας.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το θέμα δεν λύθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Η άμεση λειτουργία της Κλινικής, προϋποθέτει την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και την χρηματοδότησή της.

Κύριε Υπουργέ,

Εκφράζοντας την απαίτηση και το αίτημα του λαού της περιοχής μας, σας ζητώ να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρης Ζιαζιάς, μιλώντας στο Ράδιο Γάμμα, έκανε λόγο για συμφέροντα που έχουν μπλοκάρει τη λειτουργία της κλινικής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιαζια, το υπουργείο Υγείας γλιτώνει το κόστος από τη λειτουργία της Κλινικής.

Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που τα συμφέρει οι ασθενείς της Πάτρας και της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας, να μεταφέρονται για νοσηλεία σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα.

Τέλος, υπάρχουν και συμφέροντα πανεπιστημιακών γιατρών, οι οποίοι μπλοκάρουν την λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ.

Αναφορικά με το τι χρειάζεται για να λειτουργήσει η κλινική, σύμφωνα με τον κ. Ζιαζιά, είναι 7-8 ειδικευμένοι νοσηλευτές και ο γιατρός που θα αναλάβει τη διεύθυνσή της.