Στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom. Η επίσημη γερμανική θέση έως στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Πάντως, υπάρχει το «παράθυρο» ο οφειλέτης να πληρώσει σε ευρώ την τράπεζα της Gazprom και στη συνέχεια η τράπεζα, η οποία έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, να μετατρέψει τα ευρώ σε ρούβλια. Πάντως, η επίσημη στάση του Βερολίνου παραμένει ξεκάθαρη.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle Γιάννης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2022. Ο δείκτης ανάπτυξης προσδιορίζεται στο 2,2%, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του πως σε περίπτωση ενεργειακού εμπάργκο, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί με ύφεση έως -6% «Είναι διαχειρίσιμο αυτό» διαβεβαίωσε πάντως ο Γερμανός υπουργός.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο πρωτοστατεί για ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, καθώς η Γερμάνια κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από ρωσικές πηγές ενέργειας από το 55% στο 35%.

Την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου σε  Βαρσοβία και Σόφια.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας αφορά και την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει στην ουσία τη βοήθεια προς τη γειτονική χώρα, πριν συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του στο Μαξίμου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Για «άμεση επίθεση» κατηγόρησε τη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι μετά τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα. Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Πηγή: skai.gr