Εντονότερα, μετά την αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, «χτυπάνε καμπανάκι». και προτρέπουν άπαντες και άπασες να εμβολιαστούν. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ, όπου ήδη επικρατεί η παραλλαγή Δέλτα, είναι καθησυχαστικά.

Και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες.

Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά.

Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.

«Το 2023 η κανονικότητα»

Ωστόσο, ακόμα και στο… καλό σενάριο υπάρχουν οι επιστήμονες που είναι πολύ επιφυλακτικοί, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου «Columbia», Τζέφρι Σέιμαν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις με αιχμή και την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

«Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες. Έχουμε μάθει σε μια νέα συμπεριφορά.

Ακούμε πολλά για το πώς θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε υβριδικό μοντέλο, ότι η εργασία θα είναι πιο ευέλικτη, ότι θα δουλεύουμε από απόσταση, θα υπάρξει ένα νέο τέτοιο μείγμα.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «θα δούμε ένα τέταρτο κύμα.

Μια αχτίδα αισιοδοξίας θα προκύψει μόνο εάν έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι.

Υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε αυτό: Κοιτάξτε για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί: υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα αλλά η θνητότητα δεν έχει ανέβει.

Αυτό δεν ισχύει σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού. Και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να διανεμηθεί το εμβόλιο ισομερώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξέρω ότι στην Ελλάδα φτάσατε τους εννέα εκατομμύρια εμβολιασμένους ή πιο σωστά, τις εννέα εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού. Πρέπει όμως να επιταχύνετε τους ρυθμούς σας γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες το έχουν αποδείξει: αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά στα ίδια ποσοστά με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι αρκετά προστατευμένοι» εξήγησε.