Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε σήμερα (5/1) ότι στα νοσοκομεία βρίσκονται περισσότεροι από 600 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, με τους 550 από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι, tονίζοντας πως: «Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε κάτω από 200 διασωληνωμένους».

Ακόμα ο υπουργός -μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ- είπε ότι περιμένει ο σημερινός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να κινηθεί στα χθεσινά επίπεδα: «Από την εικόνα που είδα την πρωινή πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, λίγο περισσότερο λίγο λιγότερο» ανέφερε. Ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη Omicron.

Επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων. Ανέφερε πως η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις.

Προσθέτοντας: «Από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Omicron, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία

Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους.

Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη».

Ακόμα -μετά τη δήλωση της Νίκης Κεραμέως, ότι θα γίνονται στους μαθητές δωρεάν rapid tests σε δημόσιες δομές- ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι τα self tests «θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστούν rapid tests, θα γίνονται στις δημόσιες δομές.

Προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν rapid tests».

Τόνισε ότι το 80% των κρουσμάτων στα σχολεία έχουν εντοπιστεί από τα self tests και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και επέκταση των σημείων για τα δωρεάν rapid tests που πραγματοποιούνται από Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας, ακόμα, είπε: «Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Omicron έχει μια ιδιαιτερότητα. Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε».

Όσο για τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, στη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε: «Εχθές ανακοινώσαμε μια συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών όπου συνολικά ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid πράγμα που σημαίνει γύρω στις 300 με 400 κλίνες Covid θα πάρουμε από τους ιδιώτες. Έχουμε πάρει άλλες 300 στην Αθήνα απλές κλίνες.

Εάν προσθέσουμε σε αυτές τις περίπου συνδυαστικά πάλι Covid και non Covid 1100 με 1200 που έχουμε στη Θεσσαλία και στη βόρεια Ελλάδα και τις κλίνες έχουμε μια συνεργασία που φτάνει τις 2000 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Για να σταματήσουν και κάποιοι μύθοι κατά πόσο πιέζεται ή δεν πιέζεται ο ιδιωτικός τομέας.

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα την ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε κλινική δεν συνεργαστεί με το κράτος και δεν πάρει Covid περιστατικά και αυτό αφορά και άλλες κλινικές γιατί ο Σύνδεσμος συνδράμει αλλά υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές κλινικές, θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ανταποκρίνονται λοιπόν οι ιδιώτες και είναι πολύ σημαντικό γιατί η πίεση της Omicron θεωρούμε ότι θα είναι πίεση απλών κλινών, άρα το να έχουμε 1000 έως 2000 απλές κλίνες στο σύστημα στην πραγματικότητα μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την Omicron».

Τέλος, είπε πως αν υπάρξει επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αυτή θα έχει και πάλι ηλικιακά κριτήρια και προανήγγειλε την λειτουργία και τηλεσυμβουλευτικής, όπου μεσω πλατφόρμας, διαδικτυακά οι γιατροί θα δίνουν συμβουλές σε ασθενείς με κορωνοϊό.