Με το άνοιγμα σχεδόν του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και τον εμβολιασμό να προχωρεί με πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς από ποτέ, όπως αποτυπώνουν τα στατιστικά του μηνός Μαΐου, η κυβέρνηση ρίχνει, παράλληλα με την πανδημία, το κέντρο βάρους και σε άλλους τομείς που το επόμενο διάστημα θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

  1. Μεταρρυθμίσεις: Ηδη από προχθές έχει διαφανεί η σταδιακή αλλαγή ατζέντας, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά να έρχεται στο προσκήνιο. Το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα σποτ ειδικά για αυτόν τον σκοπό, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ένα tweet δημοσιοποίησε το βασικό στίγμα του νομοσχεδίου, που έχει κεντρικό σύνθημα: η δύναμη στους εργαζομένους. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει ανοίξει μια ολόκληρη «βεντάλια» αλλαγών: από το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών, τα ζώα συντροφιάς μέχρι και την εμβληματική μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια της χώρας.
  2. Οικονομία: Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία πως ήδη από φέτος, και πολύ περισσότερο από το 2022, η οικονομία θα ακολουθήσει το λεγόμενο V. Δηλαδή, από την απότομη ύφεση λόγω της πανδημίας, θα σημειώσει ταχύτατη ανάπτυξη. Χθες η κ. Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επικαλέστηκε την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022, που «δείχνει» προς αυτή την κατεύθυνση. Η ίδια πρόβλεψη προεξοφλεί ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ επισημαίνεται η σημασία που θα έχει το άνοιγμα του τουρισμού. Στο Μαξίμου πράγματι θεωρούν πως κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας ακολούθησαν την καλύτερη δυνατή πολιτική ενίσχυσης εκείνων που επλήγησαν, για να μετριαστεί η ύφεση. Ουσιαστικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, απλώθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» στην κοινωνία, ώστε η επανεκκίνηση να γίνει από όσο το δυνατόν καλύτερο σημείο. Αυτό οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως θα φανεί ήδη από το φετινό καλοκαίρι, αρχής γενομένης από τον τουρισμό.
  3. Τουρισμός: Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας θα κρίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό και το ποσοστό της φετινής ανάπτυξης αλλά και το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς το στοίχημα είναι σημαντικό. Κομβικό, πλην του τελικού αριθμού των τουριστών που θα αφιχθούν, είναι και το υγειονομικό πλαίσιο: δηλαδή, η καλοκαιρινή σεζόν να κυλήσει με ασφάλεια, κάτι που θα αποτελέσει «τόκο» και για του χρόνου.
  4. Ασφάλεια: Το πρόσφατο τραγικό συμβάν στα Γλυκά Νερά, με τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης, φέρνει στο προσκήνιο και το θέμα της ασφάλειας, η ενίσχυση της οποίας ήταν στις προτεραιότητες και πριν από τη δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προβλέπει ενίσχυση των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων και το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει από το συρτάρι, ενώ παράλληλα μελετώνται και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Το θέμα δεν είναι έλασσον, καθώς οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα η πλειονότητα των πολιτών, ιεραρχούν πολύ ψηλά το θέμα της ασφάλειας, το οποίο κυριαρχούσε στην ατζέντα της Ν.Δ. προεκλογικά. Η περίοδος του lockdown εκμηδένισε την εγκληματικότητα, η οποία όμως, όσο η πανδημία φτάνει στο τέλος της, είναι βέβαιο πως θα κάνει ξανά την εμφάνισή της, χρήζοντας άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου η κυβέρνηση να μην εισπράξει πολιτικό κόστος.

από την Καθημερινή