Τεράστια η χασισοφυτεία που εντόπισε η ΕΛΑΣ στη Βοιωτία

24
Τεράστια η χασισοφυτεία που εντόπισε η ΕΛΑΣ στη Βοιωτία tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Από τις μεγαλύτερες φυτείες με 12.800 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης ήταν αυτή που εντόπισε η Δίωξη Ναρκωτικών μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Συνελήφθησαν 6 άτομα μέλη του κυκλώματος ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 7 μεταξύ των οποίων και ο Αλβανός αρχηγός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ από την φυτεία το κύκλωμα θα διέθετε στην αγορά πάνω από 3 τόνους χασίς ενώ τα κέρδη υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούσαν τα 6 εκατ. ευρώ.ε

Η χασισοφυτεία εντόπισαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής σε δυσπρόσιτο, δύσβατο, ημικρημνώδη χώρο στην θέση Βίλιζα στην περιοχή Στεφάνη Βοιωτίας.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης ο διευθυντής της Ασφάλειας κ. Γιώργος Κανέλλος «στο τελικό στάδιο της έρευνας και μετά από πολυήμερη και επί 24ώρου βάσεως επιτήρηση της περιοχής, διαπιστώθηκε η χωροταξική διάταξη και το εύρος της φυτείας, η υποδομή διαμονής των εμπλεκομένων και εντοπίσθηκαν οι υπεύθυνοι καλλιεργητές, φύλακες και επιτηρητές της φυτείας, μέλη όλοι εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην εγκατάσταση φυτειών κάνναβης». Κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ αναζητούνται άλλα επτά.

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος τόνισε ότι πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 10 Ιουνίου, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας (Τ.Α. Θηβών – Ο.Π.Κ.Ε.) και με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Ε.Κ.Α.Μ., της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

Η επιχείρηση διήρκησε έως τις πρωινές ώρες της επομένης, Τρίτης 11 Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι μελών της οργάνωσης και την εκρίζωση – κατάσχεση 10.100 δενδρυλλίων κάνναβης, τα οποία βρίσκονταν υπό ανάπτυξη σε ποώδη μορφή.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, με τη συνδρομή των ανωτέρω αστυνομικών δυνάμεων, εντοπίστηκαν επιπλέον 2.700 δενδρύλλια κάνναβης σε φυτώριο, καθώς και ο χώρος που προορίζονταν για την άμεση εμφύτευση και καλλιέργεια αυτών.

Και συμπλήρωσε ότι για την περίπτωση αυτή, εξετάζεται το ενδεχόμενο συσχετίσεως των δύο φυτειών, λόγω της ανευρέσεώς τους στον ίδιο ημιορεινό όγκο.Τεράστια η χασισοφυτεία που εντόπισε η ΕΛΑΣ στη Βοιωτία tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 10.100 δενδρύλλια κάνναβης, καλάσνικοφ με γεμιστήρα και 26 φυσίγγια, πιστόλι με γεμιστήρα και 5 φυσίγγια, 5 κυνηγετικά όπλα, 44 φυσίγγια, 5.310 ευρώ, 10 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονική ζυγαριά ακρίβειας, 3 ζευγάρια κιάλια και ένα μονόκιαλο, πλήρης εξοπλισμός καλλιέργειας, συντήρησης και υδροδοτήσεως της φυτείας και είδη διαμονής και προσωπικής υγιεινής των συντηρητών – καλλιεργητών της φυτείας.

«Από τα κύρια χαρακτηριστικά της δραστηριότητας της εν λόγω ομάδας, δηλαδή την μεθοδολογία δράσεως (modus operandi) των εμπλεκομένων μελών, την κατασχεθείσα ποσότητα δενδρυλλίων κάνναβης, την επιλογή του χώρου της καλλιέργειας, των μέτρων προφύλαξης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης (δημιουργία σημείων επιτήρησης της φυτείας περιμετρικά της ευρύτερης περιοχής), και το βαρύ οπλισμό που κατείχαν, προκύπτει η ύπαρξη επαγγελματικής υποδομής για τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης» επεσήμανε ο κ. Χρονόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικούς. Το διερχόμενο όχημα της πυροσβεστικής το αποκαλούσαν «τρένο της φωτιάς», το ελικόπτερο «κουνούπι», τα drone ως «πουλιά», τα δενδρύλλια ως «κατσίκια» και το ψωμί ως «κρούπε». Το τελευταίο το χρησιμοποιούσαν συνήθως οι φύλακες της φυτείας που έμεναν για πολύ μεγάλο διάστημα εκεί και ζητούσαν να τους πάνε τρόφιμα.

Ως προς τη προσέγγιση στο χώρο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πήγαιναν με αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και από εκεί ως τις φυτείες χρειάζονταν να περπατήσουν περίπου μια με μιάμιση ώρα.

Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος διαφεύγει της σύλληψης αλλά γνωρίζουν τα στοιχεία του οι Αρχές ενώ στους συλληφθέντες είναι έλληνες και ομογενείς από Αλβανία. Μάλιστα ένας από τους έλληνες είχε απασχολήσει πριν 10 χρόνια τις Αρχές καθώς είχε σκοτώσει έναν φαρμακοποιό για κτηματικές διαφορές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν τη φυτεία ίσως τη μεγαλύτερη που έχουν εντοπίσει στη χώρα μας και συμπλήρωναν πως η παρακολούθηση του χώρου δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς τα μέλη του κυκλώματος είχαν τοποθετήσει επιτηρητές με κιάλια που παρατηρούσαν κάθε κίνηση ενώ «έλεγχαν» ακόμα και περιπατητή που μπορεί να είχε χαθεί.

Για τη «παραγωγή» οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν πως από τις φυτείες θα προέκυπταν περίπου τρεις τόνοι χασίς με εκτιμώμενη αξία τα έξι εκατομμύρια ευρώ ενώ είχαν φυτέψει δενδρύλλια από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν «καρπούς» δυο φορές το χρόνο και άρα πολλαπλασιαζόταν το κέρδος τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί για πόσο καιρό ασχολούνταν το κύκλωμα με τη καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και αν είχαν διακινήσει χασίς.

Επιπλέον οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις εκ των έξι συλληφθέντων στη φυτεία καθώς ήταν επιτηρητές ενώ οι άλλοι τρεις επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή από ορεινή περιοχή προς Ελευσίνα και συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη από αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, εις βάρος τους, να περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών, περί όπλων, παράνομης διαμονής στην χώρα και το αδίκημα της κλοπής.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr