Τέλος οι “ουρές της ντροπής” στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

by Manifesto

Το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τις πρώτες του Υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Άμεσα τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πλέον οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν στη θεραπεία τους και επομένως αυτή η ευπαθής ομάδα πληθυσμού θα σταματήσει να ταλαιπωρείται. Είναι αυτό το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση μιας από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα. Μια προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζοντας «ουρές της ντροπής» το συνωστισμό των ασφαλισμένων έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η επόμενη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου περιγράφεται από τις σχετικές διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς επιβάρυνση γι’ αυτόν. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση στο σύνολο των δικαιούχων. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική απόφαση, στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα. Διανομή που θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Σχετικα Αρθρα