Δεν υφίσταται πλέον ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ λίγες ώρες μετά, τη μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε μεταξύ άλλων πως όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση και πρόσθεσε πως το ίδιο θα συμβεί και με τις αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Πράγματι αυτό που διεκδικούσαμε ως χώρα μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων και συζητήθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Ουσιαστικά ποια είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά αυτής.

Το πρώτο είναι ότι αποφασίσαμε από κοινού να αναλάβουμε άμεσα δραστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε τα σύστημα υγείας, να προστατέψουμε θέσεις απασχολήσεις, να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις αλλά και να ενισχύσουμε τη κοινωνική συνοχή.

Σε ότι αφορά αμιγώς τα εθνικά συμφέροντα πρώτα από όλα είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 δεν υφίσταται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 3,5%. Δεν έχει μπει ο όρος ούτε ποσοστό. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση της κρίσεως. Ότι απώλεια δαπανών έχουμε εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων άρα της συρρίκνωσης των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό γιατί θα μειωθούν σημαντικά οι αριθμοί οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Ευρώπη και ότι δαπάνες κάνουμε για την ενίσχυση επιδομάτων θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτά δεν θα προσμετρώνται στο πρωτογενές αποτέλεσμα. Ουσιαστικά μειώνεται ο στόχος που θα τεθεί σε κάθε χώρα.

Επιπλέον αυτού θα εξαιρεθούν από τον όποιο επικαιροποιημένο στόχο τεθεί όλες οι δαπάνες που θα γίνουν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορωνοιου. Όποια απόφαση πάρουμε και ότι κονδύλι δαπανηθεί για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και για την κοινωνική συνοχή αυτά εξαιρούνται από τον καινούργιο στόχο.

Άρα μιλάμε για δυο διαφορετικές αποφάσεις οι οποίες συνδυαστικά δίνουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό χώρο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα κυρίως η οποία ήταν η μόνη χώρα που είχε ένα στόχο.

Στο τέλος της συζήτησης χθες, προβλέπονταν άλλωστε από την ατζέντα συζητήθηκε λίγο η 5η αξιολόγηση της χώρας η οποία ήταν θετική και η οποία είχε άλλη μια θετική έκβαση. Όλες οι δαπάνες που θα γίνουν, επιπλέον δαπάνες για τη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που έχουμε γιατί έχουμε ένα διπλό πρόβλημα στην Ελλάδα έχουμε και μεταναστευτικό, εξαιρούνται και αυτές από το δημοσιονομικό στόχο. Ήταν κάτι που το επιδιώκαμε και το πετύχαμε», είπε.

Παράλληλα μιλώντας για την υγεία ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε: «Στη δημόσια υγεία ήδη έχουμε δώσει εκτός προϋπολογισμού 85εκ ευρώ. Το υπουργείο υγείας έχει χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο κομμάτι του ετήσιου προϋπολογισμού του άρα έχει ξοδέψει και για τους επόμενους μήνες και εκτιμάμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπερβούμε τα 200 εκ ευρώ ευρώ εκτός προϋπολογισμού που θα δοθούν στα συστήματα υγείας. Ότι έχει ζητήσει το υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Κορωνοιου το έχει και θα το έχει».

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα σημαντικά μέτρα, που απορρέουν από τις αποφάσεις του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Οφείλαμε να κοιτάξουμε και το κάναμε έγκαιρα τους γονείς των παιδιών που κλείσαμε τα σχολεία. Τρίτη ενότητα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες κλείσαμε, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.

Ξεκινάω από τους επιχειρηματίες. Με την ΠΝΠ δηλαδή με τον νόμο που περάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα δεν διακρίνουμε τις επιχειρήσεις που κλείσαμε από τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με μεγάλη μείωση του τζίρου. Περιλαμβάνονται και οι δυο στην ΠΝΠ χωρίς χρονικό ορίζοντα απλά είχαμε πει ότι θα ξεκινήσουμε από τις επιχειρήσεις που κλείσαμε δίνοντας μια αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρεις και τέσσερις μήνες αντίστοιχα όπως και αναστολή σε όλες τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Ο νόμος που ψηφίσαμε, δεν έχει χρονικό ορίζοντα θα εξειδικευτεί στις υπουργικές αποφάσεις που θα βγουν στο φως της δημοσιότητας αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

Αυτόν τον μήνα οι επιχειρηματίες θα βοηθηθούν από το κράτος με αναστολές. Στους επιχειρηματίες επίσης τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί μια πρωτοβουλία που συζητούσαμε με το τραπεζικό σύστημα και τη ΤτΕ που για τους ενήμερους επιχειρηματίες δίνει παράταση καταβολής χρεολυσίων περίπου για ένα εξάμηνο. Άρα αναλαμβάνεται μια πρώτη πρωτοβουλία προς συγκεκριμένη τάξη επιχειρηματιών.

Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείσαμε και είναι πολλοί στον αριθμό. Την Κυριακή που μας πέρασε νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός που θα δίνει ένα ένα ειδικό επίδομα θα το προσδιορίσουμε τις επόμενες ώρες. Παράλληλα θα προβλέπεται η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. έτσι ώστε να ενισχύσουμε και το κομμάτι των εργαζομένων σε αυτες τι επιχειρησεις.

Αυτό που ακόμη πρέπει να κάνουν είναι να ενισχύσουμε ακόμη τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Με τις αποφάσεις του eurogroup ουσιαστικά δημιουργείται ένα οπλοστάσιο σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε.