Αδειάζει η κλεψύδρα για όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες καθώς στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία.

Ο χρόνος «τρέχει» για όσους κατάφεραν λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις. Για τους φορολογουμένους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές – ζώνες σε όλη τη χώρα.

Οι Εφορίες έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Οι χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς που υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα οι ΔΟΥ θα πρέπει έως τις 21 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17/12/2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Σημειώνεται πως ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών άλλαξε από την Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα. Για μία στις δύο περιοχές οι τιμές έχουν αυξηθεί, συμπαρασύροντας προς τα πάνω σειρά φόρων, τελών και προστίμων. Περίπου μία στις πέντε περιοχές είδαν μείωση των αντικειμενικών αξιών ενώ για μία στις τέσσερις περιοχές οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Αγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου. Η Ηρώδου Αττικού κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της πρωτεύουσας με την τιμή ζώνης να κάνει έχει άλμα στα 10.200 ευρώ από 9.000 ευρώ, ενώ ο Λαιμός Βουλιαγμένης συντηρεί την αίγλη της πιο ακριβής περιοχής του Λεκανοπεδίου με την τιμή να έχει εκτοξευτεί από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ.

Για εκατοντάδες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές, με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει τους φόρους, έκαναν άλμα ακόμα και 250%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ιθάκη ( +250%), στην Κω ( 108%), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Μειωμένες κατά 50% είναι οι τιμές ζώνης σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες, 35% στην Κηφισιά, 31% στα Ανω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, 15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα.

Πηγή: Τα Νέα