Η είδηση: Ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει την άδεια ώστε τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ να καλύψουν τις προσόψεις των κυβερνητικών κτιρίων.

Το μήνυμα: Η θαρραλέα απάντηση στον ισλαμικό φανατισμό κι ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων δεν διαπραγματεύεται τα δικαιώματα του ατόμου, να εκφράζεται ελεύθερα, να διαβάζει ό,τι θέλει και να πιστεύει σε ό,τι θέλει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γάλλος Πρόεδρος με αυτή την υψηλού συμβολισμού πολιτική πρωτοβουλία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του θρησκευτικού φανατισμού, θέλοντας συγχρόνως να αναδείξει το φιλελεύθερο πνεύμα του Διαφωτισμού, τη βάση δηλαδή των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κηρύσσει τον πόλεμο σ’ ένα θρησκευτικό δόγμα. Αντίθετα στο πνεύμα των στοχαστών του Διαφωτισμού, αντιπαραθέτει στο σκοταδισμό την ανεκτικότητα βάζοντας πλέον τα όρια σε καταχρηστικές συμπεριφορές που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία.

Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή δεν είναι Μπατακλάν, αλλά αποτέλεσε τη θρυαλλίδα ώστε να σταλεί το τελεσίγραφο στους τζιχαντιστές που ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ευρώπη σε Μαλί του 14ου αιώνα. Δηλαδή σ’ ένα κέντρο ισλαμικής μάθησης. Εδώ είναι η Ευρώπη του Βολταίρου, του Τζον Λοκ, του Αριστοτέλη και όχι του Μάνσα Μούσα, τους είπε ο Μακρόν.

Ανεχτός ο σεβασμός στην πίστη για την οποία πεθαίνουν οι άνθρωποι, αλλά καμία ανοχή στα δόγματα για τα οποία οι άνθρωποι σκοτώνουν. Αυτό είναι το τελεσίγραφο στους φονταμενταλιστές. Για όλους αυτούς δεν υπάρχει χώρος στην Ευρώπη των αρχών και των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αρχίζει από το σημείο που σταμάτησε στην ομιλία του υπό τη σκιά της Ακρόπολης, στην Πνύκα, να αντιπαραθέτει στον ισλαμιστικό μεσαίωνα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την κουλτούρα του και την κληρονομιά του. Κι αυτά όλα μας καλεί να υπερασπιστούμε. Γιατί όταν προσβάλλονται όλα αυτά έχουμε χρέος να τα αναδείξουμε εκ νέου γιατί όλα αυτά είναι η ταυτότητα μας και το μέλλον μας.