Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως τη σημαντικότερη υποδομή που θα αποκτήσει η πόλη από την μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελέσει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα προκύψει από την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Το project της ανάπλασης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της “αφρόκρεμας” των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς και ο σχεδιασμός του θα περιλάβει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα αυτό, οδηγώντας στην υλοποίηση μίας βιοκλιματικής κατασκευής υψηλής αισθητικής, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον, την πόλη και θα ενσωματώνεται αρμονικά στο όραμα φορέων και πολιτών για την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από την πόλη, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές χρήσεις.

Αυτός ο “πνεύμονας” πρασίνου που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της πόλης συνολικά περίπου το 50% της σημερινής έκτασης.

Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου σχεδιασμού, διαβούλευσης και ζύμωσης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και με την κοινωνία από το 2012 και έπειτα, ενώ στην τελική του μορφή απέσπασε την στήριξη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της σημερινής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας μιλάει για το μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα αλλάξει την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία ολόκληρη.

-Ποια θα είναι τα οφέλη του μεγάλου έργου της ανάπλασης για τη ΔΕΘ-HELEXPO, την εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα, καθώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Μέσω της ανάπλασης η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο της Ευρώπης, αλλά και παράλληλα μια μεγάλη έκταση πρασίνου που οι πολίτες της θα μπορούν να ζουν καθημερινά. Έχω πει πολλές φορές πως το έργο αυτό θα έχει πολλά οφέλη τόσο για τον εκθεσιακό φορέα όσο και για την οικονομία της πόλης και τους κατοίκους της.
Θα συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα επιχειρηματικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, θα ενισχύσει τον τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει αναπτυξιακό εφαλτήριο για την πόλη, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Θα έχουμε στα χέρια μας ένα εμβληματικό τοπόσημο που θα αλλάξει πραγματικά την προοπτική της Θεσσαλονίκης.

-Ποιος θα είναι πλέον ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ;

Όπως προανέφερα, πιστεύουμε πως το νέο εκθεσιακό κέντρο θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα επιχειρηματικό hub. Θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να ανταγωνιστούμε τους εκθεσιακούς φορείς των γειτονικών χωρών, κάθε ένας από τους οποίους διεκδικεί το δικό του κομμάτι στην εκθεσιακή «πίτα» της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να πρωταγωνιστήσουμε στην εκθεσιακή σκακιέρα.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλή συζήτηση έχει γίνει για το στοίχημα της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε μητρόπολη των Βαλκανίων. Εκτιμώ πως η αναπτυξιακή ώθηση που θα της δώσει το νέο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο θα φέρει εγγύτερα τον στόχο αυτό.

 

-Στην ομιλία σας στο Φεστιβάλ Ηγεσίας Leading Minds με τίτλο: «Η Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος της στη νέα φυσιογνωμία της πόλης» θα μας δώσετε την εικόνα της νέας Εκθεσιακής Θεσσαλονίκης. Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

Καταρχάς να πω πως η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη σύγχρονη, η οποία πέραν του νέου, βιοκλιματικού της εκθεσιακού κέντρου, θα έχει ολοκληρώσει τις υποδομές της σε μια σειρά πεδίων, όπως είναι το Μετρό, το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το σιδηροδρομικό δίκτυο. Όλα αυτά σε συνδυασμό θα δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για την πόλη και τον ρόλο της στο μέλλον.
Τώρα όσον αφορά το εκθεσιακό της αποτύπωμα, πιστεύω πως θα είναι εντελώς διαφορετικό την επόμενη μέρα της ανάπλασης, αφού η ΔΕΘ-Helexpo θα είναι σε θέση να προσελκύσει άλλου βεληνεκούς εκθέτες, να δικτυωθεί ακόμα περισσότερο και να διοργανώσει εκθέσεις εφάμιλλου επιπέδου με αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Οι νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις θα είναι μόνο η αρχή για ένα εκθεσιακό και αναπτυξιακό άλμα της πόλης, και συγχρόνως θα έλεγα ότι αυτό το άλμα θα είναι σε μία οικολογική και «πράσινη κατεύθυνση».

-Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Ποιο είναι, εν συντομία, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού project και πότε αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης;

Το 2021 ήταν μια χρονιά κομβική για το πρότζεκτ της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, που συγκέντρωσε ενδιαφέρον από 116 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο και ανέδειξε τελικά την καλύτερη πρόταση, όπως αυτή αξιολογήθηκε από την κριτική επιτροπή, όπου πρόεδρος ήταν ο καθηγητής του Harvard Graduate School of Design και διακεκριμένος αρχιτέκτονας πολεοδόμος, Joan Busquets.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως θα είναι και το 2022 για τη διαδικασία προετοιμασίας του πρότζεκτ της ανάπλασης, αφού θα είναι έτος μελετών, θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα, ενώ θα αρχίσει να προετοιμάζεται και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Στόχος μας είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν το 2023, ώστε το 2026 να είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό μας κέντρο.


-Ο κλάδος των εκθέσεων και των συνεδρίων περιλαμβάνεται ανάμεσα σε εκείνους που έπληξε σοβαρά η υγειονομική κρίση της πανδημίας που ζούμε τα τελευταία 2 χρόνια. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και ενέργειες που υποστηρίζει η διοίκηση της HELEXPO-ΔΕΘ για την εκθεσιακή της δραστηριότητα;

Πράγματι περάσαμε μια δύσκολη διετία, καθώς τα πάντα πάγωσαν εξαιτίας της πανδημίας στον εκθεσιακό κλάδο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τη διοργάνωση της ΔΕΘ και στη συνέχεια και μια σειράς άλλων κλαδικών εκθέσεων, καταφέραμε όμως να διοργανώσουμε το 1ο Thessaloniki Helexpo Forum, βάζοντας στον συνεδριακό χάρτη μία διοργάνωση που, όπως όλα δείχνουν, θα καθιερωθεί.
Από τον Ιούνιο του 2021 επανήλθαμε κι εμείς στις εκθεσιακές μας δράσεις, με πλήρη σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, διοργανώνοντας την 85η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2021, παράλληλα με το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum και στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας με την εκθεσιακή μας επάνοδο. Η ΔΕΘ ακολουθήθηκε από την έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0, η οποία μάλιστα διοργανώθηκε για πρώτη φορά και ήταν μια σημαντική προσθήκη στο εκθεσιακό μας πρόγραμμα, αλλά και από τις εκθέσεις Kosmima, Philoxenia-Hotelia, Art Thessaloniki και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης απέκτησε και πάλι ζωή μέχρι τη στιγμή που δυστυχώς το νέο πανδημικό κύμα μάς ανάγκασε να αναβάλλουμε την προγραμματισμένη στα τέλη Ιανουαρίου Agrotica για το φθινόπωρο του 2022 και να μπούμε σε μια διαδικασία αναμονής των υγειονομικών εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση όλον αυτό τον καιρό παραμένουμε ενεργοί, δρομολογούμε κινήσεις σε Πελοπόννησο, αλλά και Κύπρο και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, που ευελπιστούμε να έρθει πολύ σύντομα με όρους πλήρους κανονικότητας.

-Υπάρχει σχεδιασμός για την ένταξη νέων διοργανώσεων στο εκθεσιακό σας ημερολόγιο;

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της αγοράς και ακούμε πάντα τα μηνύματα από τους εκθέτες και τους συνεργάτες μας. Κάπως έτσι εντάξαμε στο πρόγραμμά μας τη Beyond 4.0, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο και φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς στη ΝΑ Ευρώπη, στον χώρο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Το αν θα προστεθούν και άλλες νέες εκθέσεις θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν.

***O Τάσος Τζήκας είναι Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ από το 2011 και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» από το 2001.

Επίσης είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών.

Είναι Γ’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Marketing του N.Θεσσαλονίκης και του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Ο Τάσος Τζήκας θα είναι ομιλητής στο Leading Minds Festival στις 19 Φεβρουαρίου στο Stage C

Για να παρακολουθήσετε δωρεάν την ομιλία του Τάσου Τζήκα με τίτλο “Η Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος της στη νέα φυσιογνωμία της πόλης” εγγραφείτε στο φεστιβάλ Leading Minds και συντονιστείτε στις 19 Φεβρουαρίου στις 10.00 στο Stage C. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://leadingminds.gr/el/register/

Ή ακολουθήστε το Leading Minds στο Facebook και στο Instagram