Τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης αφενός στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνία και αφετέρου στις μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, ανέδειξε με την ομιλία του ο Βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού του 2022, οι οποίοι ενσωματώνουν τους ακόλουθους στόχους:

1ον Την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας της χώρας απέναντι στον εξελισσόμενο υγειονομικό κίνδυνο με τη διατήρηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τις παρεμβάσεις λόγω της πανδημίας του COVID – 19 σε υψηλά επίπεδα, παρά τις βάσιμες ελπίδες ότι το 2022 θα είναι έτος ομαλοποίησης.

2ον Τη συνέχιση της διοχέτευσης χρημάτων στην πραγματική οικονομία για την προστασία των πληττόμενων από την πανδημία κλάδων και επιχειρήσεων. Με την πρόβλεψη πιστώσεων 3,5 δισ. το 2022 συμπληρώνεται το ποσό των 43,3 δισ., που αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη σε ποσοστό του ΑΕΠ.

3ον Την παροχή των απαιτούμενων πόρων προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγκαίων για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, μέσω της δέσμευσης πιστώσεων αυξημένων κατά 808 εκ. σε σχέση με το 2021.

4ον Την προσήλωση στην πολιτική της σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, που αφενός αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αφετέρου αναβαθμίζει την επενδυτική προοπτική για τη χώρα και, τέλος,

5ον Τη διαμόρφωση, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενός πιο εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού, καινοτόμου, δίκαιου, πράσινου και ψηφιακού παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για στέρεη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Περαιτέρω, ο βουλευτής εξήρε τη σημασία των πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης που υιοθετήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με μέτρα στήριξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιόρισαν καθοριστικά τις δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας, απέτρεψαν τη δημιουργία γενικευμένου πανικού και στήριξαν την κοινωνική συνοχή, ώστε να είναι δυνατή σήμερα η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, και να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Ταραντίλης έκανε ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό επιδόσεων, μία μεθοδολογία που κατά τον ΟΟΣΑ καλείται presentational approach και επιτυγχάνει τη συστηματική χρήση της πληροφορίας των επιδόσεων αναφορικά με τις δαπάνες και τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, ενισχύοντας την καλύτερη, πιο ορθολογική και, το κυριότερο, διαφανή λήψη των δημοσιονομικών αποφάσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο καθηγητής κ. Ταραντίλης εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η απρόβλεπτη έξαρση της πανδημίας, η ισχυρή εντολή που έλαβε η Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 για ριζικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί αίτημα που ουδέποτε έπαυσε να είναι στην προμετωπίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2022 δημιουργεί τις συνθήκες για τη μετάβαση σε περιβάλλον ασφάλειας, βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου.