Μπαίνει στην αφετηρία η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης με την αναμενόμενη εισροή σήμερα της προκαταβολής του 13% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσό των 4 δισ. ευρώ δίνει το έναυσμα του μαραθωνίου απορρόφησης των κονδυλίων-μαμούθ ύψους 30 δισ. ευρώ και τον επιμερισμό του στις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις σε ορίζοντα εξαετίας. Τα πρώτα χρήματα αφορούν 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 17,8 δισ. και 1,6 δισ. δανείων από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα.

Οι προβλέψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνουν πως φέτος αναμένεται εισροή πόρων περί τα 7,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια ετήσιες εισροές 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026. Μετά το στάδιο της εκταμίευσης των χρημάτων της προκαταβολής ξεκινά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης περί τον Νοέμβριο.

Προβλέπεται να υλοποιηθούν 13 δεσμεύσεις μέσα στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Μεταξύ αυτών είναι η έναρξη ισχύος νόμου για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή, προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη θέσπιση υπεραπόσβεσης, για φορολογικούς σκοπούς, των επιλέξιμων δαπανών των ΜμΕ για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση, πρόγραμμα παραδοτέων στον τομέα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, βελτίωση του νομικού πλαισίου για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές, τα στάδια για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.

Από τα 4 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν σήμερα θα χρηματοδοτηθούν τα πρώτα 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Αφορούν υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και την ψηφιοποίηση αρχείων, βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, επέκταση και υποστήριξή του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις Π, την ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά τις επιχορηγήσεις για νέα έργα στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια θα διοχετευθεί σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα δάνεια που θα δοθούν μέσω εμπορικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 δισ. ευρώ με στόχευση την πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία και έρευνα, εξωστρέφεια και αύξηση μεγέθους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγωγών. Η μέγιστη χρηματοδότηση θα είναι 50% και η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως. Προβλέπεται μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής (10 έως 12 έτη) καθώς και περίοδος χάριτος (έως 2 έτη). Το κόστος δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4%. Οι επιδοτήσεις που θα γίνουν μέσω προσκλήσεων θα διανεμηθούν σε παρεμβάσεις για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ενώ θα περιέχουν δημόσια έργα μέσω σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτών. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι επιδοτήσεις ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ και με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της Εθνικής Τράπεζας, το 44% των ΜμΕ δηλώνουν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν τους πόρους.

Πηγή: Τα Νέα