Ταμείο Ανάκαμψης: Μαχαίρι και πεπόνι η Μέρκελ – Η μπάλα στα πόδια του Μητσοτάκη!

by MANIFESTO

Η τόσο αναμενόμενη εξαγγελία της προέδρου της κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν φανερό ότι κάτι πολύ μεγάλο θα επιφύλασσε. Η Κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα με 750 δισ. ευρωομόλογα χάρισε χαμόγελα στους 27 ηγέτες. Περισσότερο όμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη που πέτυχε να μπει στο παιγνίδι διεκδίκησης μετά την αποτυχία του Σύριζα το 2015.

Πρώτου καν προφτάσει να βγει από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, την ειδοποιούσαν για την πρώτη αντίδραση των “Τεσσάρων τσιγγούνηδων” με τον τυπικά εκπρόσωπο Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Συγκεκριμένα Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία επαναλάμβαναν την απόφαση τους να απορρίψουν την πρόταση Ντερ Λάιεν.

«Καλή η προσπάθεια αλληλεγγύης στις χώρες του Νότου αλλά πρέπει να ακουστούν και οι δικές μας αντιπροτάσεις. Όχι επιδοτήσεις. Μόνο δανεισμός».

Πριν περάσουμε αναλυτικά  στα ποσά που αναλογούν στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και αναλόγως ποια από τα πακέτα θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση, ένα είναι γεγονός.

Τώρα «η μπάλα είναι στα πόδια του Κυριάκου Μητσοτάκη» όμως, «το μαχαίρι και το πεπόνι είναι στα χεριά της φράου Ανγκέλα Μέρκελ!»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γιατί από την αρχή του εγχειρήματος «έπαιξε καλή μπάλα». Συμμάχησε με οκτώ ισχυρούς συμπαίκτες στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβενία)  και στην τελική αναμέτρηση με την Γερμανία που εγκατέλειψε (;) τους βόρειους συμμάχους της…

Η Καγκελάριος γιατί ξέρει τελικά ότι θα βρει τρόπο να αλλάξει γνώμη στους ατίθασους. Κρατά στο χέρι για έξι μήνες το «μαχαίρι και το πεπόνι» αφού από την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ!

Όπως είναι γενική η εντύπωση τελικό αποτέλεσμα και συμφωνία δύσκολα θα προκύψει στην Συνοδό Κορυφής των Βρυξελλών. Στις 18 και 19 Ιουνίου. Έτσι όλα θα μετατεθούν για την έκτακτη Συνοδό τον Ιούλιο… Η Μέρκελ έχει άλλη άποψη. «Έως το Φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις θα  βρίσκονται στο τραπέζι». Εδώ μπαίνει και το χαρτί Μητσοτάκης.

Φιλίες και άριστες πλέον σχέσεις με όλους τους ηγέτες στην ΕΕ. «Είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη» μας είπαν στις Βρυξέλλες. «Ο Μητσοτάκης είναι ικανός να μεταπείσει κυρίως τον Κουρτς αλλά και τον Ρούττε. Τον εκτιμούν και τον υπολογίζουν». «Δεν τον βλέπουν ως ανταγωνιστή αλλά ως καλό και ισότιμο  συνομιλητή και διαπραγματευτή».

Είναι μερικές εκτιμήσεις που ακούγονται αυτό το διάστημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η μπάλα είναι στα πόδια του!

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξελίσσεται σε αρίστη Προέδρο της κομισιόν. Ιδιαίτερα μετρά το εύρημα των 750 δισ. ευρώ!

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι του περιβάλλοντος Μέρκελ πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον ως εξής:

«Η Μέρκελ ολοκληρώνει τη θητεία της τον χειμώνα του 2021. Το CDU έχει Συνέδριο νωρίτερα για να εκλέξει τον αντικαταστάτη της παραιτηθείσας από το αξίωμα της προέδρου του κόμματος Καρρενμπάουερ…». «Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεν αποκλείεται να είναι η επόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας!».

«Η Μέρκελ δεν θα ήθελε να φύγει από την πολιτική χωρίς ένα έργο πανευρωπαϊκό.» Ο ίδιος συνομιλητής μας ολοκληρώνει σκέψεις από το περιβάλλον της Καγκελάριου. «Είναι ώρα για μια ανανέωση και συμπλήρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας. Όπως έκανε και το 2008 με την συμπλήρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ… Για να δημιουργηθεί η της Λισαβώνας».

«Αυτό θα είναι το τελευταίο χρυσό μετάλλιο για την διασημότερη σύγχρονο πολιτικό» κατέληξε ο έγκριτος φίλος και συνάδελφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα σχέδιο που στέκεται στο χρόνο. Για να γίνει πραγματικότητα!..

Ο ελληνικός λογαριασμός

Στο μακροχρόνιο πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση από τα πρώτα συμπεράσματα με την εξαγγελία των οικονομικών πακέτων στήριξης της επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι από τις ισχυρότερες και με εύνοια χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Μετά την αναγγελία της προέδρου της Κομισιόν μίλησαν για 32 δισ. ευρώ αναλογία για την Ελλάδα. Τα 22.5 επιδότηση και τα 9.5 με δανεισμό εφόσον η κυβέρνηση θελήσει να “μπει” σε ολόκληρο το πακέτο.

Εμείς σήμερα πιστεύουμε ότι το ποσό για την Ελλάδα θα φθάσει τα εξήντα (60) δισεκατομμύρια!

Αναλυτικότερα:

Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει με δεδομένο ότι θα κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων/προτεινόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, μηχανισμών και επιχορηγήσεων από τις προτάσεις της ΕΕ:

1)Από ΕΣΠΑ 2021-2027 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ με πακέτο 1.100.0 δισ.

Για την Ελλάδα 19.0 δισ. ευρώ περίπου.

2) Από το πακέτο των 540 δισ. ως εξής:

9.0 δισ. ( 1.5 δισ. από SURE). (2.5- 3.5 δισ. για εγγυοδοσίες σε Μ.Μ.Ε)

Για δαπάνες υγείας από ESM 4.5 δις.

3) Από νέο Ταμείο Ανάκαμψης ή επανεκκίνησης

Ποσό 22.5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9.5 δισ. σε δάνεια.

Συνολικό ποσό 32.0 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας και απαντώντας στο ερώτημα πότε θα εισπράξει η Ελλάδα τα πρώτα ποσά η απάντηση δύσκολη.

Οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, προσδοκίες μας είναι με την αρχή του καινούργιου  χρόνου (2021) να μπουν στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας και  της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της ΕΕ.

Βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση και ένα τόσο μεγάλο ποσό είναι  ένα ολοκληρωμένο, άρτια προετοιμασμένο και υπολογισμένο πρόγραμμα να κατατεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κομισιόν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020. Σταθμός Βρυξέλλες!

Και ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος όλων των εμπλεκομένων υπουργείων για τέσσερα χρόνια με οπσιόν έως το τέλος της απορρόφησης των ποσών!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα