Όχι μόνο 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή 13% από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μεγαλύτερο ποσό το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει στα 7,5 με 7,8 δισ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει η Αθήνα για το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι η καταβολή της προκαταβολής ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένεται εντός του γ΄ τριμήνου για να προσθέσει ότι «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περίπου 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν τόσο σε επιχορηγήσεις 2,3 δισ. ευρώ όσο και σε δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το επιπλέον ποσό που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά και αντιστοιχεί στην πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ με 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Βασική προϋπόθεση για να καταβληθεί το συγκεκριμένο ποσό εντός του έτους είναι η Ελλάδα να προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 έως και το 2026 προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα λαμβάνει 5,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα υπόλοιπα κράτη –μέλη παραμένει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έργων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης. Ζήτημα το οποίο ανέδειξε τόσο ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο Οικονομικό Φόρους των Δελφών. Όπως σημείωσε, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η εφαρμογή. «Γι΄ αυτό έχουμε εργαστεί παρά πολύ με τις ελληνικές αρχές».

Αυτό που προέχει αυτή την περίοδο είναι να δοθεί το πρώτο πακέτο εγκρίσεων των Σχεδίων Ανάκαμψης το δεύτερο μισό του Ιουνίου, με το «Ελλάδα 2.0» να περιλαμβάνεται μέσα σε αυτό. Στην Κομισιόν, έως τώρα, έχουν υποβληθεί συνολικά 14 Σχέδια Ανάκαμψης εκ των οποίων 5 χώρες έχουν ζητήσει να λάβουν και τα δάνεια.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της απόφασης περί ιδίων πόρων από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών –μελών. Μόνο όταν ολοκληρωθεί και από τα 27 κράτη-μέλη, η Κομισιόν θα μπορεί να βγει στις αγορές. Αν αυτό συμβεί το Μάιο τότε η Κομισιόν θα μπορέσει να βγει στις αγορές στις αρχές Ιουνίου. Αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση, τότε η έξοδος στις αγορές τοποθετείται για τις αρχές Ιουλίου.

Πηγή: naftemporiki.gr