«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή κρίση», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες και επισημαίνοντας ότι την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την απειλή του κορωνοϊού.

Ανέλυσε τους τρεις άξονες στους οποίους βρίσκεται σε ανάπτυξη η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, υπογράμμισε την έγκαιρη συντονισμένη αντίδραση με τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας αλλά και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και διέψευσε fake news σχετικά με τη δήθεν δημιουργία νέων δομών μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «θετικό ότι οι Έλληνες δείχουν συγκινητική συμμόρφωση σε πρωτοφανή μέτρα» και τόνισε ότι σήμερα, 26/3/20, τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ ανέρχονται σε 813, εκ των οποίων 118 είναι ιδιωτικές, οι κλίνες για απλή νοσηλεία είναι 2.158, έχουν ήδη αναλάβει 229 γιατροί και 1077 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό ενώ συνολικά οι προσλήψεις θα ανέλθούν σε 3.285 – αριθμός μεγαλύτερος κατά 64% σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για τον αριθμό των προσλήψεων.

Όσον αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων ο κ. Πέτσας είπε ότι «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος στήριξης» καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και θα επιδεινωθεί». Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε το μέτρο απαγόρευσης απολύσεων θα το κάνουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τους εθελοντές ανακοίνωσε ότι στην πλατφόρμα ethelontes.gov.gr έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 8715 γιατροί νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ

Διευκρίνισε ακόμα ότι «η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε το κρεβάτι ΜΕΘ και όχι το κόστος του προσωπικού για να λειτουργήσει» εξηγώντας ότι απαιτείται ένας γιατρός και πέντε νοσηλευτές για να λειτουργήσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ. «Δεν πρέπει να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι; Από την πρώτη ΠΝΠ στις 11/3 έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στην προσπάθεια και μπορεί να φτάσει μέχρι την επίταξη. Στην επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το κράτος. Η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ την αντίστοιχη υπηρεσία σε πολίτες χωρών της ΕΕ».

Όσον αφορά αιτιάσεις ότι υπερκοστολογεί η κυβέρνηση τα τεστ διάγνωστης στα ιδιωτικά εργαστήρια ο κ. Πέτσας απάντησε αρνητικά εξηγώντας ότι «το κόστος των 85 ευρώ θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τεστ, χαμηλότερο δηλαδή και από τα 70 ευρώ που χρεώνει το ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «απαράδεκτη την κατάσταση με τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Λονδίνο» κάνοντας λόγο για «απόλυτη η ευθύνη της εταιρείας». «Παρακαλώ όλους όσοι έχουν επείγον ζήτημα να ακολουθούν οδηγίες από τις κατά τόπους προξενικές αρχές» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια», σχολίασε επίσης σχετικά με επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο στήριξης των εργαζομένων στις ΜΕΘ, για την αποζημίωση των νοσηλευομένων αλλά και την αποζημίωση για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.