Τρεις παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον περιλάλητο νεκρό χρόνο του ανασχηματισμού «διαβάζουν» πολιτικοί κύκλοι πίσω από τις εξελίξεις της εβδομάδας, φέρνοντας ξανά προ των πυλών τις προαναγγελθείσες διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν είναι μόνο η αποκλιμάκωση της έντασης με την Αγκυρα, κατόπιν αναστολής των τουρκικών ερευνών στη θάλασσα νότια του Καστελλορίζου. Είναι επιπλέον το ταχύ κλείσιμο εκκρεμοτήτων – όπως το μεγάλο θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους και σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες – καθώς και η αυριανή (Παρασκευή) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που κρατούν ξανά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές με το… τηλέφωνο στο χέρι. Στα γαλάζια γραφεία επέστρεψε εντόνως η παρασκηνιακή συζήτηση (για ορισμένους με αυξημένες προσδοκίες, για άλλους με αγωνία) τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τον χρόνο του ανασχηματισμού.

Το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασισμένο να μην «παίξει» άλλο στις καθυστερήσεις αλλά να προχωρήσει σε αλλαγές πολύ πριν από τον Δεκαπενταύγούστο κερδίζει και πάλι έδαφος σε σχέση με εκείνο που τοποθετεί τις ανακοινώσεις μετά τις 17 Αυγούστου, ενώ οι πιο υποψιασμένοι σημειώνουν ακόμα και το τρέχον 48ωρο. Εχει σημασία άλλωστε, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ» με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, ότι το σενάριο των αλλαγών «ειδικού σκοπού» μέχρι το πρώτο δεκαήμερο και όχι στα τέλη του Αυγούστου κυριαρχούσε στο πρωθυπουργικό μυαλό, ώσπου η ξαφνική όξυνση στα ελληνοτουρκικά πάγωσε κάθε σκέψη.

Εγκυρες πηγές εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει βάλει πια τις τελευταίες πινελιές στις αναδιατάξεις δομών και προσώπων και το μόνο που μένει είναι να… αιφνιδιάσει – αφού οι προαναγγελίες έληξαν οριστικά με τη φράση «θα τα μάθετε από μένα» -, πατώντας το κουμπί του ανασχηματισμού είτε στα επόμενα 24ωρα, είτε λίγο μετά τις διακοπές.
Ξεχωριστή σημασία έχει και το προγραμματισμένο για αύριο το πρωί τηλε-Υπουργικό. Κυρίαρχη ατζέντα της μάλλον «πανηγυρικής» – απολογιστικής συνεδρίασης θα είναι η συμφωνία των Βρυξελλών για τα 72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, η αυριανή κουβέντα θα αφορά το ζήτημα που καθορίζει στον μεγαλύτερο βαθμό το επικείμενο ανακάτεμα της τράπουλας. Και αυτό γιατί ο Μητσοτάκης επιφυλάσσει κινήσεις με αιχμή την αξιοποίηση του ευρωπακέτου.

Οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν ότι δεν έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός, αλλά θα γίνουν «υπολογισμένες κινήσεις», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για προσαρμογή στις απαιτήσεις της επόμενης περιόδου. Εξού και φαίνεται ειλημμένη η απόφαση για δημιουργία διακριτής δομής, πιθανότατα στο υπουργείο Οικονομικών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης συζητείται ως ο επικρατέστερος για θέση αναπληρωτή υπουργού στη δομή, που θα είναι σε απευθείας γραμμή με τους «ισχυρούς» του Μαξίμου.

Ολα δείχνουν ότι οι αποφάσεις Μητσοτάκη θα κινηθούν γύρω από τα καυτά μέτωπα που αναδεικνύει η υγειονομική κρίση.
Ωστόσο σχέδια έχει το Μαξίμου και για τους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των αναπτυξιακών προγραμμάτων, που σημαίνει ότι συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες η αναβάθμιση στελεχών στα εν λόγω χαρτοφυλάκια. Ηδη ακούγονται ονόματα γενικών γραμματέων και υφυπουργών, όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου (Ενέργειας), η Αννα Στρατινάκη (Εργασίας) και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναδιάρθρωση προβλέπεται και σε άλλες γραμματείες, ακόμα και της Προεδρίας της κυβέρνησης και όχι μόνο των υπουργείων.

Περιορισμένη φαίνεται ότι θα είναι η είσοδος γαλάζιων βουλευτών ενώ ανακατάταξη αναμένεται στο επικοινωνιακό επιτελείο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αξιοποίησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε παραγωγικό υπουργείο.

της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα