Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από την εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ήταν το ηχηρό μήνυμα ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης.

Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος παραβρέθηκαν όλοι, από όλες τις πτέρυγες της Ν.Δ. Η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των δυο πρώην πρωθυπουργών, Καραμανλή και Σαμαρά, ήταν υψηλού συμβολισμού, που σήμανε όχι μόνο κομματική, αλλά και εθνική ενότητα.

Εν ζωή συνεργάτες του ιδρυτή της Ν.Δ., όπως ο Πέτρος Μολυβιάτης, και ο αδερφός του Αχιλλέας Καραμανλής, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς, ήταν εκεί, αλλά και εκπρόσωποι όλων των γενεών, από τους παλαιότερους, όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης μέχρι τους νεότερους, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Εντύπωση έκανε σε πολλούς η κεντρική ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, όπου ουσιαστικά πρόβαλε ένα προσωπικό μανιφέστο, παίρνοντας θέση σε κομβικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι άσκησε κριτική στην Ε.Ε. σημειώνοντας ότι “στις μέρες μας, παρά την ισχύ της, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή”.

Καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει συνηθίσει το δεξιό ακροατήριο σε τέτοιες παρεμβάσεις μετά το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας, αρκετοί ήταν στη Νέα Δημοκρατία που αναρωτιόνταν, όπως γράφει η εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”, αν θα υπήρχε το ενδεχόμενο το 2025 να ήταν ο Κώστας Καραμανλής υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.