Με αφορμή την επίσκεψη της Ανγκέλα Μέρκελ στην Αθήνα ο Μανώλης Μαυρομμάτης γράφει για την περίφημη ταράτσα στην καγκελαρία του Βερολίνου και στιγμές από τις συναντήσεις με Αρχηγούς κρατών και επικοινωνία με άλλους ισχυρούς του πλανήτη.

Η Ανγκέλα Μέρκελ αφήνει την πολυθρόνα της στην Καγκελαρία στις 30 Δεκεμβρίου μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας στην πολιτική ζωή του 20ου αιώνα. Από το 2005 έως το 2021 η Μέρκελ αναδείχθηκε ως η γυναίκα κυρίαρχος της γερμανικής νεότερης πολιτικής ζωής ισοφαρίζοντας το απόλυτο ρεκόρ του μέντορά της Χέλμουτ Κολ.

Ιστορία που χρειάζεται μια πλήρης εγκυκλοπαίδεια και εκατοντάδες ρεπόρτερ – δημοσιογράφους αλλά και ιστορικούς για την συγγραφή της.

Σκεφθήκαμε, ξεσκονίζοντας αρχεία και σελίδες στοιβαγμένες εφημερίδων, περιοδικών και αφηγήσεις συναδέλφων σε χώρες που έχουμε επισκεφθεί, να αφηγηθούμε σαν μυθιστόρημα όπως είναι η ζωή της Μέρκελ, τα στιγμιότυπα συνομιλίων της σε ένα σημείο της καγκελαρίας που έμελλε να συμβούν και να ακουσθούν γι’ αυτό το σημείο, χωρίς να γίνουν γνωστά από την ιδιά παρά μόνο από τους επισκέπτες, σε συνεντεύξεις και ενημερωτικά αποσπάσματα, κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις που έγραψαν την ιστορία. Μια προσωπική ιστορία  που ασφαλώς θα γίνει ανάρπαστη ως βιβλίο απομνημονευμάτων. Για όποιον αναγνώστη και οποιονδήποτε συλλέκτη.

Διαβάζοντας αναμνήσεις των ατόμων που σημάδεψαν με την επίσκεψη τους στο Βερολίνο, αλλά και τις επαφές τους εντός και εκτός Καγκελαρίας με την Μέρκελ, περιστατικά συναρπαστικά που χαρακτήρισαν την αληθινή προσωπικότητα της Γερμανίδας πολιτικού.

Έτσι αφηγηματικά θέλουμε στις στήλες του tomanifesto.gr να επιχειρήσουμε μια διαδρομή όπως τα υπάρχοντα στοιχεία διάλογων ή αφηγήσεων εκτυλίχθηκαν στο σημείο Τ.Α.Μ δηλαδή Ταράτσα Ανγκελα Μέρκελ ή τον πιο χαρακτηριστικό τίτλο μας “Τα μυστικά της Ταράτσας της Ανγκέλα Μέρκελ”.

28 πολιτικοί, έξι χώρες και το Βατικανό

Από το 2005 έως το 2021 η Ανγκέλα Μέρκελ δέχθηκε ή συνομίλησε περπατώντας στην ταράτσα του γραφείου της στην καγκελαρία του Βερολίνου 28, μεταξύ άλλων, από τους σημαντικότερους αρχηγούς κρατών από ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά από την περίφημη βεράντα της καθώς δεν ήθελε και δεν έπρεπε να ακουστούν θέματα γερμανικού, διεθνούς και κρίσιμων αποφάσεων με πολιτικό φυσικά περιεχόμενο συνομιλίες.

Και ασφαλώς ποιοι δεν θυμούνται και δεν έχουν δει σε φωτογραφίες ή τηλεοπτικά πλανά από τις στιγμές που η Φραου Μέρκελ σε τετ α τετ κρατώντας ενίοτε ένα ποτήρι με χυμό με τον επισκέπτη της απέναντι να κάνει το ίδιο. Όλα αφού ξεναγούσε δείχνοντας με το χέρι στον ορίζοντα την γερμανική πρωτεύουσα.

Οι σκηνές όμως είχαν και το ανάλογο περιεχόμενο τους.

Η Ταράτσα της Ανγκέλα Μέρκελ και τα μυστικά της άξιζε να είχαν ήδη συγκεντρωθεί ή να έχουν γίνει σενάριο για μια ταινία ιστορικού γεγονός. Γιατί πιστεύουμε ότι πολλά από τα στοιχεία των συνομιλίων έχουν καταγραφεί ως προς τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη. Και τα αποτελέσματα κρίσεων και επιλύσεων διάφορων. Κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τις σχέσεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πλήρης πίνακας που έχει καταγραφεί στα 16 χρόνια καγκελαρίας της Μέρκελ στην Γερμανία, περιλαμβάνει:

– Από τη Γαλλία (4)

1) Ζακ Συράκ

2) Νικολά Σαρκοζί

3) Φρανσουά Ολάντ

4) Εμμανουέλ Μακρόν

– Ιταλία (8)

1) Σίλβιο Μπερλουσκόνι

2) Ρομάνο Πρόντι

3) Μάριο Μόντι

4) Ενρίκο Λέττα

5) Ματέο Ρέντσι

6) Πάολο Τζεντιλόνι

7) Τζουζέπε Κόντε

8) Μάριο Ντράγκι

– ΗΠΑ

1) Τζωρτζ Μπους

2) Μπιλ Κλίντον

3) Μπαράκ Ομπάμα

4) Ντόναλντ Τραμπ

5) Τζο Μπάιντεν

– Μεγάλη Βρετανία

1) Τόνι Μπλερ

2) Γκόρντον Μπράουν

3) Ντέιβιντ Κάμερον

4) Τερέζα Μέι

5) Μπόρις Τζόνσον

– Κίνα

1) Χου Χινταο

2) Χι Ζινπινγκ

– Ελλάδα

1) Γιώργος Παπανδρέου

2) Αντώνης Σαμαράς

3) Αλέξης Τσίπρας

4) Κυριάκος Μητσοτάκης

– Βατικανό

1) Μπενεντετο ΧVI

2) Φραντσέσκο

Για την Ελλάδα και την ταράτσα της Μέρκελ έχουν γραφεί λεπτομέρειες για τους τέσσερις Έλληνες πρωθυπουργούς που φιλοξενήθηκαν στο Βερολίνο σε εξαιρετικό ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Είναι όμως φρόνιμο να παραθέσουμε εδώ ορισμένες φράσεις μόνο από τις συναντήσεις εκείνες και να συνεχίσουμε με τους άλλους ηγέτες όπως γράψαμε πιο πάνω.

Η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Μέρκελ ήταν στο πιο κρίσιμο σημείο της ελληνικής σχέσης με τους θεσμούς της ΕΕ. Καθυστέρησε αρκετά. Όμως επρόκειτο λίγο πριν από την επίσκεψη της Τρόικας στην Ελλάδα. “Η Καγκελάριος ήθελε να δει τον Γ. Παπανδρέου μόνο του στην ταράτσα. Να μείνει στο σαλόνι η υπόλοιπη αποστολή μαζί και ο τότε υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαίτησε. Η οικονομική κατάσταση και η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν βασικό θέμα. Η Μέρκελ ζήτησε μεγαλύτερη φορολογία. Περισσότερες περικοπές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να την πείσει ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο. Η συζήτηση έληξε με την καγκελάριο να κουνάει το κεφάλι της με δυσπιστία..

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίστηκε από τους ξένους παρατηρητές ως γεγονός τετελεσμένο για τις προσπάθειες αλλά και την επιτυχημένη προσαρμογή που ακολούθησε την πρώτη συνάντηση με την Μέρκελ στις 24 Αυγούστου 2012.

Στο παρασκήνιο της δεύτερης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά δυο εβδομάδες πριν, στο υπουργείο εργασίας της Γερμανίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με Δραγασάκη, Σταθάκη, Χουλιαράκη στο ραντεβού με τον Ασμουσεν του υπ. Οικονομικών συζητούσαν με ποιες εγγυήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τα καταφέρει αν ερχότανε στην εξουσία.

Ο Σαμαράς αργότερα στη ταράτσα και η άκαμπτη Μέρκελ συζητούσαν για τα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση και στις πιέσεις της καγκελαρίου “η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να βγει από το Ευρώ ” ο Μεσσηνίας πολίτικος την διέκοψε κοφτά. “Δεν κάνουμε αυτή την κουβέντα. Δεν δέχομαι και δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η Ελλάδα από το ευρώ! Δώστε μου λίγο χρόνο ακόμα…” πρόσθεσε. Για να ακούσει την Μέρκελ να λέει: Από την αρχή σου είπα ότι το ταξίδι που έκανες είναι πολύ δύσκολο… Αν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ…” Με τίποτα απάντησε στην μονομαχία με την καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς!

Κάπου εκεί διακόπηκε η συνάντηση. Χρόνια αργότερα η Μέρκελ παραδέχθηκε η συμπεριφορά στην Ελλάδα ήταν σκληρή…

Οι πρώτες εβδομάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην κυβέρνηση δεν είχαν αρμονικά αποτελέσματα. Ο βαθμός εμπιστοσύνης ξεκίνησε σε άλλη βάση. Το πρώτο εξάμηνο ήταν δραματικό. Με αποκορύφωμα την Συνοδό της ευρωζώνης 12 και 13 Ιουλίου 2015 με τις περίφημες 17 ώρες διάρκειας. Όλες για το grexit! Που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο…

Στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας γοητεύτηκε από το γεγονός ότι η Μέρκελ του έδειξε από την ταράτσα την πόλη. Ηταν ένα γερό τεστ. Στις επτά ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχότανε τα πάντα. Αφού η Μέρκελ άκουσε όλα τα σχέδια του συνομιλητή της φέρεται να του είπε:” Ναι. Αλλά ξέρεις τι σημαίνει να είσαι μέλος της ευρωζώνης;”

“Η υλοποίηση των δεσμεύσεων σου θα είναι καθοριστική για το μέλλον των σχέσεων μας!” Στα σημαντικά της ημέρας εκείνης ήταν ο σχεδιασμός του μεταναστευτικού αλλά και τα θεμέλια της συμφωνίας των Πρεσπών! Ότι ικανοποιούσε την γερμανική πολιτική. Τα ναι του Αλέξη Τσίπρα χαροποίησαν την Μέρκελ.” Ο μικρός μαθαίνει γρηγορά” θα πει αργότερα.

Ο ερχομός της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία και για τις δύο πλευρές πανηγυρίστηκε δεόντως. Είναι γνωστό ότι με την γερμανική νοοτροπία και γλωσσά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έβρισκε την Μέρκελ που γνώριζε νωρίτερα. Έτσι στις δυο συναντήσεις τους στο Βερολίνο από τις οποίες η μια με την Μέρκελ καθισμένη σε καρέκλα να υποδέχεται τον Μητσοτάκη λόγω του γνωστού προβλήματος που αντιμετώπιζε είχαν την ευκαιρία στην δεύτερη επίσκεψη να αναπληρώσουν σκέψεις ιδέες και αποφάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράστηκε με σεβασμό στην συζήτηση για τις προσπάθειες της Μέρκελ να φέρει ισορροπίες στην ΕΕ όταν υπήρχαν δύσκολες στιγμές και ανισότητες.

Στα ερωτήματα της καγκελαρίου γιατί “ψηφίζατε ως αξιωματική αντιπολίτευση τα μετρά των μνημονίων; Τι έγινε με την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών;” ο Κ. Μητσοτάκης απαντούσε ψύχραιμα και πειστικά κυρίως” αναφερόμενος στην ονοματολογία που έθεσε ως προϋπόθεση τόσο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με ανοιχτό ακόμα το θέμα της ψήφου στην βουλή”. Ακολούθησαν θέματα μεταναστευτικού και μεταρρυθμίσεων. Η λιτότητα που ζήτησε στην συνέχεια η Μέρκελ θα αναδιπλωθεί καθώς η κυβέρνηση προχωρούσε δυναμικά και χωρίς επιπτώσεις. Της το υπενθύμισε στο πρόσφατο Συμβούλιο κορυφής και η καγκελάριος παραδέχθηκε ποσό λάθος ήταν τότε που το πρότεινε στην συνάντηση της ταράτσας!

Το παρασκήνιο από άλλες συναντήσεις

Από τους Προέδρους με τους οποίους η σχέση της Μέρκελ ξεχώριζε ήταν αυτή με τον Μπαράκ Ομπάμα.

“Πηγαίνω στην φίλη μου Άντζελα” είπε φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο για το ταξίδι του στο Βερολίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην βεράντα Ομπάμα και Μέρκελ έδειχναν ότι δεν επρόκειτο για πολιτική επίσκεψη. Ούτε για να καλύψουν τα συναισθήματα τους.

” Η Γερμανία θέλει να ξεχάσει το σκάνδαλο παρακολούθησης σημαντικών προσωπικοτήτων της βουλής ακόμα και του δικού μου τηλεφώνου” του είπε με παράπονο αλλά και αυστηρό τόνο.

Ο Ομπάμα θέλησε να την καθησυχάσει. Με ένα “never mind”..

“Πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία” είπε ο Μπαράκ. Και η Μέρκελ συμφώνησε με την προσθήκη ” Ισος αριθμός ανδρών και γυναικών στις κυβερνήσεις. Οι δυνατοί ηγέτες πρέπει να ακούνε και ακόμα οι πιο σοβαροί να συμβουλεύονται και τις γυναίκες σε ορισμένα θέματα”

Οι σχέσεις φίλιας ήταν ειλικρινείς. Ο Ομπάμα μετά την συνάντηση δήλωσε σε συνέντευξη του ” Η πολιτική της Γερμανίας για την Ελλάδα ήταν σκληρή. Ο Σόιμπλε ήταν αυτός που υποχρέωσε την Ανγκέλα στην επιβολή λιτότητας για τους Έλληνες στους δύσκολους χρόνους”

Στο ίδιο κεφάλαιο σημειώνουμε ότι η Μέρκελ είχε συνεργαστεί με τέσσερις προέδρους. Από τον Μπους που την ξάφνιασε όταν της έκανε μασάζ στην πλάτη όταν εκείνη καθότανε στην καρέκλα και έδειχνε κουρασμένη. Στη συνέχεια η δυσαρέσκεια της καθώς ο Τραμπ αρνήθηκε να της σφίξει το χέρι στην συνάντηση τους.

Με πρωταθλήτρια στις συναντήσεις με την Μέρκελ στην ταράτσα της καγκελαρίας την Ιταλία επισημαίνουμε τους οκτώ προέδρους με τον Μπερλουσκόνι να βρεθεί δύο φορές στην ταράτσα στο Βερολίνο.

Εκεί η καγκελάριος δεν έχασε την ευκαιρία να του υπενθυμίσει την σκηνή στο ευρωκοινοβούλιο όταν αποκάλεσε Βασανιστή Ναζί τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς. “Ζήτησα πολλές φορές και δημόσια συγνώμη” της είπε.

Η οικονομία και το μοίρασμα των βασικών θέσεων στους θεσμούς ήταν ένα από τα θέματα. “Η κυβέρνηση μου θέλει να με στηρίξεις στην θέση Επίτροπου. Θέλουμε την βιομηχανία.” Η Μέρκελ ζήτησε να της πει ποιον σκέπτεται.” Δικός μου άνθρωπος. Εργατικός και γνωστής. Αντόνιο Ταγιάνι… Να θυμηθείς…”

Πράγματι ο Ταγιάνι πήρε το χαρτοφυλάκιο.

Με τον Μάριο Μόντι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

“Μια δύσκολη γυναίκα. Σκληρή αλλά συγκεκριμένη σ αυτά που θέλει. Κράτησα το τιμόνι με τρόπο ώστε η Γερμανία να κερδίσει πολλά. Όμως η ΕΕ ήταν και παραμένει ένα μεγάλο σπίτι” είπε ο τότε πρωθυπουργός στη βεράντα του Βερολίνου. “Αγαπητέ πρόεδρε η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Γρήγορα πρέπει να προχωρήσετε σε μετρά και μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά εκτιμώ ότι θα επιβάλουμε μέτρα εναντίον σας”… Έτσι χωρίς δισταγμούς με τον Μόντι να γυρίσει στη Ρώμη και να έκανε σα να μην άκουσε…

Γαλλία, η μεγάλη αγαπημένη

Η Γαλλία ήταν και παρέμεινε ο μεγάλος έρωτας της Μέρκελ. Με τον γαλλογερμανικό άξονα να ηγείται από την εποχή του Ζακ Σιράκ έως σήμερα με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο Βερολίνο ο Σιράκ πέρασε την πολιτική του μέσα από ένα προσωπικό γεγονός. “Το 1940 περιπλανηθήκαμε με τους γονείς μου στους λόφους μακριά από το Παρίσι. Κυνηγούσα πουλιά. Ξυπόλυτος σε σημείο ώστε όταν γυρίσαμε στο Παρίσι δύσκολα μπορούσα να συνηθίσω στα παπούτσια.”

Όλοι είδαν στην είσοδο της καγκελαρίας όταν πλησίασε την Μέρκελ με βαθιά υπόκλιση της φίλησε το χέρι…” από τότε θυμούνται οι Γερμανοί αυτή την κίνηση η οποία συνεχίστηκε στον βαθμό φίλιας με τον Νικολά Σαρκοζί. Σε βαθμό να ακολουθήσει η επονομασία “Μερκοζί”!

Ο Σαρκοζί πήγε στο Βερολίνο στις 16 Μαΐου 2007. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος. Οι σχέσεις δεν ξεκίνησαν ομαλά. Στην ταράτσα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την ΕΕ, Μέρκελ και Σαρκοζί στο πολύωρο ραντεβού τους ανανέωσαν για τις Βρυξέλλες. Σε 16 αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για το δημοσιονομικό το δίδυμο Μερκοζί πέτυχε να πειστούν οι άλλοι ηγέτες και να βρεθεί η λύση σωτηρίας. Στην ταράτσα της Μέρκελ το μυστικό ήταν η κοινή συμφωνία συμφερόντων Γαλλίας -Γερμανίας που είχε μελετηθεί στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ έδειξε έμπρακτα την φιλιά με τον Σαρκοζί όταν αρνήθηκε πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί προεκλογικά το Παρίσι. Ηταν 15 Μαΐου 2012. Με περιπετειώδη τρόπο καθώς το αεροπλάνο του Ολάντ κτυπήθηκε από κεραυνό. Γύρισε πίσω με βλάβη. Άλλαξε αεροπλάνο με την Μέρκελ να ενοχλείται και να ακυρώνει την συνάντηση φανερά ενοχλημένη γιατί ο Ολάντ δεν είχε υπολογίσει τις οποίες καθυστερήσεις.

” Αρχίζουμε άσχημα μεσιέ λε πρεζιντάν” του είπε την επόμενη…

” Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει… Κινδυνεύουμε όλοι… Το πρόβλημα της Ουκρανίας μπορεί να μας ανατρέψει”. Ήταν η δύσκολη εποχή που τους υποχρέωσε  να πάνε μαζί στην Μόσχα και στον Πούτιν για να βρεθεί λύση.

Με τον Μακρόν όλα ήλθαν ομαλά από την πρώτη στιγμή. Η επίσκεψη στο Βερολίνο σχεδόν ως γνωριμία πολλών χρονών.

” Στην μαγευτική θέα από την ταράτσα η σαμπάνια έπαιξε βασικό ρόλο. Είχε έλθει δώρο του Μακρόν στην καγκελαρία και ένα από τα μπουκάλια άνοιξε στην ταράτσα της Μέρκελ.

“Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των  βορείων συμμάχων σου και να δεχθούν τις εισηγήσεις μας υπερ του Νότου  στο Ταμείο ανάκαμψης”.

Ήταν η τελική φάση πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ που αρχικά ήταν με τον βορρά  πέτυχε με τον Μακρόν την ανατροπή. Έτσι το ταμείο ανάκαμψης είχε δυνατούς συμμάχους. Και ο νότος ακόμα πιο πολύ!

Οι σχέσεις Γερμανίας- Μεγάλης Βρετανίας δεν ήταν σχεδόν ποτέ ομαλές και φιλικές. Έτσι η Μέρκελ ήταν πρωτοπόρος στο ναυάγιο υποψηφιότητας του Τόνυ Μπλερ για την προεδρία του Συμβουλίου. Κερδισμένος ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί έγινε και η συμφωνία σοσιαλιστών με χριστιανοδημοκράτες στο μοίρασμα της προεδρίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ποτέ δεν ανέλαβε Άγγλος. Από δυόμισι χρόνια ο καθένας χριστιανοδημοκράτες με σοσιαλιστές. Ακόμα και σήμερα!

Ο μοναδικός Βρετανός που πλησίασε το Βερολίνο ήταν ο Κάμερον. Όμως για να σώσει την γκάφα του Brexit που ηττήθηκε από τον Φάρατζ και έχασε μαζί με τις εκλογές και το δημοψήφισμα…

Με τον Μπόρις Τζόνσον να παλεύει και να πελαγοδρομεί με τον κορωνοϊό η Μέρκελ δεν επιχείρησε να δει τον πρωθυπουργό ενώ οι σχέσεις παραμένουν διμερείς όχι όμως σε όμοια ισοζυγία εμπορικών συναλλαγών.

Το κόκκινο χαλί δεν στρώθηκε τελικά στο Βερολίνο αλλά προς τιμήν της Μέρκελ ξεδιπλώθηκε στο Πεκίνο. Όπως στην Μόσχα, την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον για τους αποχαιρετισμούς από Τζο Μπάιντεν, Χι Ζινπινγκ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν!

Η Αθήνα θα είναι ένας ακόμα σταθμός προς τιμήν της Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει στις άριστες σχέσεις με την Μέρκελ για ένα μέλλον που οι δρόμοι ίσως συναντηθούν!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτή τη Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν.